ZIELONA HERBATA -Z subskrycji o zdrowiu Historia i tradycja picia zielonej herbatyKolebką zielonej herbaty są Chiny. Tam, jak mówi legenda, w 2737 r. p.n.e.odkrył ją cesarz Chen-nung, który odpoczywał w swoim ogrodzie. Przedcesarzem stał dzban z gorącą wodą do picia. Nagle zerwał się wiatr iwrzucił do dzbana kilka listków z dziko rosnącego drzewa herbacianego.Cesarz spróbował tego napoju, a ten nowy smak zachwycił go. CesarzChen-nung był człowiekiem uczonym i zamiłowanym zielarzem, który zewzględów higienicznych pijał wyłącznie przegotowaną wodę. Upłynęło jednakwiele lat, zanim herbata zielona stała się napojem powszechnie znanym ipopularnym.Początkowo była stosowana jedynie jako środek leczniczy.Pierwsza wzmianka o roślinie herbacianej pojawiła się w III wieku p.n.e.i mówiła o chińskim lekarzu, który zalecił ją jako środek wzmagającykoncentrację i bystrość.Do III-go wieku n.e. napój herbaciany traktowany był jako lek, sporządzanyze świeżych zielonych liści pochodzących z dziko rosnących drzewherbacianych. Aby dorównać zwiększającemu się popytowi oraz zapewnićregularne zbiory - rolnicy chińscy zaczęli sadzić i uprawiać krzewyherbaciane. Powstały nowe plantacje na wzgórzach ciągnących się wzdłużrzeki Jangcy. Z czasem rozwinął się system suszenia oraz przetwórstwaliści.W przeciągu kilku wieków popularność herbaty bardzo wzrosła, doceniono jejwłaściwości. Wszelakie wartości zielonej herbaty, od orzeźwiających pozdrowotne, przyczyniły się do jej rozpowszechnienia poza wielkimi Chinami.Buddyjscy Mnisi chińscy przywieźli herbatę oraz jej sadzonki do Japonii,gdzie wkrótce również powstały plantacje. Japonia stworzyła swój własny,złożony i unikalny ceremoniał picia herbaty, który jest rytuałem ześciśle określonymi regułami. Parzona w odmienny niż w Chinach sposób i dotego sproszkowana (Matcha), stanowiła podstawę ceremoniału pozwalającego naosiągnięcie stanu odnowy duchowej i harmonii ze światem.Herbata zielona jest najstarszym napojem świata. Chociaż dla Chińczyków iJapończyków od pięciu tysięcy lat stanowi napój codzienny, w Europiepojawiła się dopiero na początku XVII wieku. Na europejskich stołach niezagościła jednak zbyt długo. Za sprawą Anglików, którzy zalali całykontynent herbatą czarną - sfrementowaną, jej zielona siostra popadła wniełaskę. Obecnie jednak, wraz ze wzrostem świadomości o zdrowymodżywianiu, zielona herbata w Europie ma coraz większe znaczenie. Jejspożycie w Niemczech, Francji, Włoszech i Anglii w ciągu ostatnich latwzrosło aż trzykrotnie. Zielona herbata - wspomaganie leczenia leczenieW chińskiej medycynie zielona herbata jest wielkim klasykiem. Od ponadtysiąca lat Chińczycy używają jej do leczenia ospałości, zaburzeńtrawiennych, bólów głowy, kłopotów ze wzrokiem (nieostre widzenie), zatrućalkoholowych i rozstrojów żołądka.Ciekawostką jest fakt, iż zielona herbata pojawiając się po raz pierwszy wEuropie w połowie XVII wieku, początkowo dostępna była przede wszystkim waptekach, jako środek przeciwko rozstrojowi żołądka, wzdęciom oraz jakolek przeciwgośćcowy.Współcześni Chińczycy mają do dyspozycji w swoim kraju dwa rodzajeszpitali - klasyczny oraz medycyny naturalnej, w który bardzo wierzą. Dodziś szeroko stosowana jest profilaktyka zdrowia. Chińczycy stosują wieleziół oraz pija zielona herbatę aby zapobiegać chorobom - przede wszystkimz tego względu, iż profilaktyka jest znacznie tańsza niż późniejsze kosztyleczenia, a te musza ponosić sami (są opłaty za szpital i leki). Napołudniu Chin w Kantonie, mieliśmy możliwość odwiedzić taki chiński targziół- link:http://www.zarzyccy.com.pl/Galerie/chiny/Kanton/pages/dscn4263.htmDowiedziono, że zielona herbata zawiera m.in. witaminy A, B, B2, C, E, Koraz wiele minerałów i mikroelementów (fluor, żelazo, sód, wapń, potas,cynk). Naukowcy z Centrum Badań nad Rakiem w Heidelbergu oraz z InstytutuBiologii Farmaceutycznej we Freiburgu potwierdzają, że składniki odkryte wzielonej herbacie umożliwiają skuteczną walkę z nękającymi nasdolegliwościami.Lista dobroczynnego działania zielonej herbaty na nasz organizm jest dośćdługa. Japończycy wymieniają aż 61 dolegliwości, w leczeniu których napójten może być pomocny, m.in.:- chroni przed zawałem serca,- łagodnie stymuluje krążenie,- zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych,- obniża poziom cholesterolu,- zmniejsza ryzyko zachorowań na raka,- wzmacnia zęby i kości, zapobiega próchnicy- reguluje procesy trawienne.Japońscy naukowcy wierzą także, że w zielonej herbacie tkwi tajemnicadługiego życia. Zawarte w niej składniki wpływają bowiem hamująco naprocesy starzenia się organizmuZielona herbata a naukaJedno z japońskich opracowań głosi, że zielony napar jest lekiemzapobiegającym powstawaniu 61 schorzeń, a 21 potrafi wyleczyć. Do niedawnawszystkie naukowe opracowania na temat zielonej herbaty pochodziły z Chinlub z Japonii. Obecnie również naukowcy Niemieckiego Ośrodka Badań nadNowotworami w Heidelbergu oraz Instytutu Biofarmaceutyki we Freiburgupotwierdzają szerokie spektrum oddziaływania zawartych w zielonej herbaciepolifenoli i tworzących ich pod grupę flawonoidów. Czy drobneprzeziebienie, czy poważniejsze schorzenie - należącym do garbnikówzwiązkom zielonej herbaty udało się w całej serii testów udowodnić swąwyższość nad chorobotwórczymi drobnoustrojami - pomagają w walce zinfekcjami!Niezależnie od tego potwierdziło się, że substancje te są w stanie obniżyćryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic a nawet służyć profilaktyceprzeciwnowotworowej. Badania naukowe skupiają się przede wszystkim na ichdziałaniu aseptycznym: garbniki zwalczają względnie skutecznie wielewirusów i bakterii.Wielki dylemat i zarazem niedoskonałość podstaw fitoterapii naukowcóweuropejskich i amerykańskich, wychodzi na jaw również przy okazji badańnaukowych nad zieloną herbatą. Naukowcy testują zazwyczaj jedenokreślonyskładnik danej rośliny, przypisując mu takie, a nie innedziałanie.Tymczasem tak jak większość leczniczych roślin i ziół, również jedyne wswoim rodzaju zdrowotne działanie zielonej herbaty wynika z sumywszystkich jej składników.W Pekinie mieliśmy szczęście odwiedzić Instytut Medycyny Naturalnej, którym.in. zajmuje się badaniem działania leczniczego ziół w tym równieżzielnej herbaty - link:http://www.zarzyccy.com.pl/Galerie/chiny/instytut_medycyny/ Zdrowotne walory zielonej herbatySerce i krążenieZielonej herbacie przypisuje się wszechstronną ochronę przed zawałemserca, skrzepami i chorobą wieńcową.Napar z zielonych listków łagodnie pobudza czynności serca i krążeniai zwiększa przenikalność ścianek naczyń krwionośnych. Istniejąwskazówki, że polifenole hamują wchłanianie cholesterolu z żywności.Cholesterol jest rodzajem tłuszczu spełniającym w organizmie określonefunkcje, produkowanym zresztą również przez sam organizm - szczególnieprzez wątrobę.Jeśli jednak jego poziom we krwi chorobliwie wzrośnie, pojawia się poważnezagrożenie: cholesterol może tworzyć na ściankach naczyń złogi, zawężaćich przepustowość i utrudniać krążenie krwi. Prowadzi to do miażdżycy,nadciśnienia, chorób serca, a w zaawansowanym stadium - do całkowitegozamknięcia się niektórych naczyń i może grozić zawałem, udarem lubniedrożnością kończyn nadających się tylko do amputacji. Jeśli tegorodzaju niebezpieczne zwężenia powstają w obrębie naczyń krwionośnychzaopatrujących mięsień sercowy, mówimy o chorobie wieńcowej. W najgorszymprzypadku może to doprowadzić do zawału. Holenderskie badanie,przeprowadzone na 800 mężczyznach, w wieku od 65 do 84 lat wykazało, żeryzyko zawału sercaspada wprost proporcjonalnie do wzrostu stężenia flawonoidów.Jasność umysłu i aktywność Przy okazji badań porównawczych,przeprowadzonych w Kalifornii stwierdzono, że pijący herbatę są o dwietrzecie - ponad 60% mniej podatni na uszkodzenia naczyń wieńcowych i ojedną trzecią na uszkodzenia naczyń zaopatrujących mózg - w porównaniu dozwolenników kawy.Szczególnie docenia się działanie pobudzające i odprężające zielonejherbaty. Popijając ją, łatwiej się skoncentrować, szybciej można sięnauczyć tekstu na pamięć. Przyzwyczailiśmy się pobudzać nasz organizm"małą czarną", która działa co prawda szybko, ale krótko. Zawarta wzielonej herbacie delikatna kofeina nie atakuje tak gwałtownie naszegoorganizmu.Jest to więc idealny napój dla osób, od których wymaga się nieustannejjasności umysłu i aktywności.Nasze zmysły stępione kawą, alkoholem, nikotyną mogą być niezadowolone popierwszej filiżance. Nie rezygnujmy jednak, a doświadczymywysublimowanychsmaków.NadciśnienieKolejnym szkodliwym efektem zawężania się naczyń krwionośnych jestwzrost ciśnienia tętniczego. Zielona herbata przeciwdziała tworzeniu sięzłogów na ściankach naczyń, w związku z czym przypisuje się jej równieżwłaściwość obniżania ciśnienia. W badaniach prowadzonych na myszachsztucznie wywołane nadciśnienie spadło z 203 na 188 mm Hg w 24. dniueksperymentu.SkrzepyZwiązki zawarte w zielonej herbacie wpływają na właściwą lepkośćkrwi, dzięki czemu przeciwdziałają sklejaniu się płytek krwi. W efekcienaukowcy wychodzą z założenia, że regularne picie zielonego naparuzmniejsza ryzyko zakrzepów i skraca czas leczenia już istniejących. MiażdżycaNa skutek odkładania się cholesterolu na ściankach naczyń dochodzi zwiekiem do niebezpiecznych zwężeń, określanych przez lekarzy mianemmiażdżycy lub arteriosklerozy. Ponieważ polifenole osłabiają możliwośćodkładania się cholesterolu, odpowiednio zaparzana zielona herbata,stanowi zawsze skuteczną inwestycję w przyszły stan zdrowia - szczególniejeśli zielony napar wypić po obfitującym w tłuszcz posiłku. Naukowcy zkalifornijskiego uniwersytetu stwierdzili jednoznacznie, że miażdżyca wmniejszym stopniu dotyka pijących zieloną herbatę - w porównaniu dozwolenników kawy.Wyniki te potwierdziły również szeroko zakrojone, japońskie badania,prowadzone na 300 mężczyznach w różnym wieku: regularne spożywaniezielonej herbaty obniża poziom cholesterolu.Poziom cukru we krwiIstnieje jedynie niewiele badań dotyczących wpływu zielonej herbaty napoziom cukru we krwi. W testach prowadzonych na zwierzętach wykazano, żepodawanie zielonej herbaty myszom powoduje spadek z 200 - 300 mg% na ok.100 mg%. Co natomiast interesujące, do efektu tego nie dochodzi udiabetyków.Infekcje, stany zapalne, przeziębieniaZawarta w zielonej herbacie kombinacja składników dość skuteczniezwalcza bakterie i wirusy. Flawanole hamują namnażanie sięchorobotwórczych drobnoustrojów, zaś witamina C dodatkowo chroni komórkiprzed agresorami.Z kolei witamina A i karoten chronią błony śluzowe. Dzięki temu zielonaherbata jest środkiem nadającym się zarówno do przeciwdziałania, jak ido leczenia wspomagającego chorób infekcyjnych, na przykład grypy,przeziębienia, biegunki czy stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej lubdziąseł. W tradycyjnej chińskiej medycynie zieloną herbatę zaleca sięrównież w leczeniu wspomagającym poważniejszych schorzeń- np. dyfterytuczy czerwonki. Z kolei lekarze radzieccy z dobrym skutkiem stosowalizieloną herbatę w leczeniu chronicznych stanów wirusowego zapaleniawątroby. W myśl zasad makrobiotyki obmywania herbatą Bancha stosuje sięprzy grzybicach skóry i narządów płciowych. Herbata stała się narodowymnapojem Anglików i Fryzów (Wschodnich) na długo, nim odkryto jejantybakteryjne działanie.Można zatem powiedzieć, że instynktownie wybrali używkę, która niedość, że jest smaczna, to jeszcze oferuje ochronę przed rzeziębieniami -bardzo istotną w chłodnym klimacie.Ukąszenia owadówDość popularnym sposobem łagodzenia świądu i obrzęku po ukąszeniachowadów, wywodzącym się z tradycyjnej medycyny chińskiej, jest przykładanielekko przeżutego listka zielonej herbaty. Jeśli to nie pomoże, można?wesprzeć zabieg łagodzącym i chłodzącym balsamem Silicea (do nabycia waptekach). KoncentracjaZielona herbata była pierwszym w świecie napojem, który był w stanie(przejściowo) pokonać zmęczenie, przepędzić sen i umożliwić lepszeskupienie uwagi. Dlatego też od samego początku uchodził wręcz za eliksirdla pracy umysłowej wykonywanej w nocy. Naukowcy stwierdzili znaczniepóźniej, że pobudzający efekt zielonej herbaty wiąże się z obecnościąkofeiny.Kofeina ta ma jednak odmienne działanie w porównaniu do kofeiny zawartej wkawie:ta ostatnia wchłaniana jest już w żołądku, w związku z czym działabardzo szybko. Ten sam związek zawarty w herbacie przyswajany jest dopierow jelitach, toteż znacznie wolniej przedostaje się do krwiobiegu. Zawartew herbacie garbniki również spowalniają wchłanianie. Dzięki temupobudzające działanie herbaty przebiega wolniej i stateczniej, jest teżdłuższe.Prosty test wykazał, że spożycie herbaty korzystnie odbija się na wieluczynnościach umysłowych, takich jak dodawanie, pisanie, czytanie orazpamięciowe opanowywanie materiału, przyspieszając je i poprawiającjakość.Współczynnik błędów osób biorących udział w teście zmniejszył siępod wpływem spożycia herbaty aż o 25 procent. Efekt ten osiąga swe apogeumpo 40 minutach, niknąc jednak całkowicie po godzinie i dziesięciu minutach.NowotworyZielona herbata pojawiła się w nagłówkach gazet, gdy chińscy ijapońscy naukowcy podali do publicznej wiadomości, że zielony napar możestanowić środek zapobiegający schorzeniom nowotworowym. W trakcie kilkutestów zawarte w zielonej herbacie polifenole zapobiegły przekształceniusię zdrowych komórek w komórki nowotworowe. Ponadto wydaje się, żeniektóre z tych polifenoli są w stanie hamować oddziaływanie określonychkancerogenów - czyli związków odpowiedzialnych za powstawanie zmiannowotworowych.Zielona herbata zawiera jeden składnik z polifenolii zwany EGCG (galusanepigalokatechiny), który zapobiega wzrostowi komórek nowotworowych -ogłosili naukowcy z uniwersytetów z University of Murcia w Hiszpanii orazJohns Innes Centre z Norwegii i Wielkiej Brytanii.Badania wykazały, iż zielona herbata zawiera 5 razy więcej EGCG wporównaniu ze "zwykłą" herbatą. Zielona herbata może zmniejszać ryzykowystąpienia nowotworów czy obniżać poziom pewnych komórek nowotworowych.To właśnie EGCG nadaje herbacie zielonej lekko cierpki, gorzki smak.Nie wiadomo dokładnie, jakie taka kuracja zieloną herbatą ma lub możemieć skutki uboczne. Nieznane jest także skuteczne dawkowanie takiejherbaty.Przeprowadzono jednak eksperymenty na szczurach i myszach, abyzaobserwować, czy duże dawki (w przeliczeniu na masę człowieka o wadze 70kg należałoby podać 35g herbaty dziennie, czyli 1/3 opakowania herbatyzielonej liściastej) przynoszą skutki uboczne. Nie ma informacji, by takadawka zaszkodziła zwierzętom.Badania dotyczące możliwości profilaktyki przeciwrakowej prowadzonostosując bardzo wysokie stężenia czynnych związków, przede wszystkim nazwierzętach, rzadko kiedy bezpośrednio na człowieku. Ponadto brak jest,jak na razie, długofalowych badań, których wyniki potwierdziłybyjednoznacznie zakładany efekt antyrakowy zielonej herbaty. Japonia i fenomen ShizuokaNowotwór żołądka zalicza się w Japonii do najczęstszych przyczynśmierci. W tradycyjnie herbacianym regionie Shizuoka schorzenie to pojawiasię pięciokrotnie rzadziej - w porównaniu do krajowej przeciętnej.Profesor I.Oguni z uniwersytetu w Shizuoka stwierdził istnienie związku, międzykonsumpcją zielonej herbaty a zapadalnością na raka żołądka. W tychregionach Japonii, gdzie ludzie piją najmniej zielonej herbaty odsetekchorych jest wysoki, tam zaś, gdzie konsumpcja zielonego naparu jestobfita i regularna współczynnik zachorowań jest o wiele niższy. Oguniwysnuł zatem wniosek, że spożywanie zielonej herbaty może służyć jakoprofilaktyka nowotworów żołądka. Zbliżone obserwacje poczyniono w Chinach.W Sichuan o wiele mniej ludzi zapada na raka żołądka, niż w regionach,gdzie zielona herbata jest mniej popularna.LeukemiaZgodnie z wynikami chińskich badań polifenole powodują wzrost ilościbiałych ciałek krwi. Dlatego medycyna naturalna stosuje leki w formiepigułek z wyciągów z zielonej herbaty (np. Mega Protect 4 Life -www.faceci.com.pl/mega_protect.html , Smokerad -www.faceci.com.pl/smokerade.html ) w leczeniu leukemii. Ponadto lekarzeliczą na kolejne korzystne zjawisko: wyhamowanie spadku poziomu białychciałek, do jakiego dochodzi pod wpływem naświetlań.Choroby wirusowe Jeden z głównych aktywnych składników zielonej herbatyzapobiega łączeniu wirusa HIV z ludzkimi komórkami odporności o nazwielimfocyty T - donoszą naukowcy z Japonii na łamach "Journal of Allergy andClinical Immunology".Autorzy wyjaśniają, że połączenie wirusa z receptorem o nazwie CD4,znajdującego się m.in. na powierzchni limfocytów T, jest procesemniezbędnym by wirus wniknął do wnętrza komórki.Zespół dr Kuzushige Kawai z Uniwersytetu Tokijskiego zaobserwowałpodczas badań laboratoryjnych, że główny polifenol - aktywny składnikzielonej herbaty - tzw. epilogalusokatechina (EGCG), ma zdolność dowiązania się z receptorem CD4. Może dzięki temu zapobiegać łączeniu CD4 zglikoproteinąotoczki HIV i wnikaniu wirusa do komórek.Zdaniem dr Kawai, najnowsze wyniki rodzą nadzieję na wykorzystanie EGCGprzy opracowywaniu nowych leków do walki z zakażeniami HIV.DługowiecznośćJapońscy naukowcy wierzą, że odkryli w zielone) herbacie tajemnicęprzedłużonej młodości. Napar z zielonych listków zmniejsza ilośćpowstających w organizmie nadtlenków, ma więc tym samym spowalniaćproces starzenia się. W jednym z japońskich doświadczeń aplikowano zielonąherbatę muszkom-owocówkom, które żyły następnie przeciętnie dwa razydłużej od muszek karmionych normalnie. Wynik tego doświadczenia jestwprawdzie bardzo obiecujący, jednak nie należy traktować go jako sensację,lecz jedynie jako wstęp do szerzej zakrojonych badań. Nim przedłużająceżycie oddziaływanie zielonej herbaty zostanie udowodnione naukowo, możemywyjść z założenia, żewiele z jego sprzyjających zdrowiu właściwości z całą pewnościąpoprawia jakość życia również w zaawansowanym wieku. Żołądek i trawienieW Chinach i Japonii zieloną herbatę popija się po jedzeniu od 5 tysięcylat. Stosunkowo wcześnie odkryto, że napar z zielonych listków sprzyjatrawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka - szczególnie gdyposiłek był ciężkostrawny lub za obfity. Obecnie znamy naukoweuzasadnienie tego zjawiska: zielony napar pobudza wydzielanie sokówżołądkowych, poprawiając tym samym trawienie. Zielona herbata to napar oodczynie zasadowym - chroni więc organizm przed nadmiernym zakwaszeniem,wyrównując drobne dietetyczne błędy i "potknięcia". Przy drobnychgrzeszkach, jak nadmiar słodyczy czytłuszczów zielona herbata jest wręczniezastąpiona. Napar z zielonych listków, z uwagi na bakteriobójczedziałanie, zaleca się również wtedy, gdy odejrzewamy, że ryba lub innyposiłek, jaki zjedliśmy, nie były pierwszej świeżości.Stront 90...
d.ceberek