Kalarepki faszerowane.doc

(21 KB) Pobierz
Kalarepki faszerowane

Kalarepki faszerowane

Składniki:

·         8 kalarepek

·         żółty ser do posypania

·         sól

·         tłuszcz do formy

Farsz:

·         ½ kg piersi z kurczaka

·         10 dag pieczarek

·         1 szalotka

·         3 małe marchewki

·         ¾ szklanki śmietany

·         1,5 szklanki bulionu

·         sok z cytryny

·         sól, pieprz

·         3 łyżki oleju

Wykonanie:
Kalarepki obrać, umyć, obgotować 3 - 4 minuty, odcedzić. Gdy przestygną wydrążyć tak, żeby ścianki miały około 1 cm. Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem, wyjąć z patelni. Szalotkę posiekać, pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Marchewki oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Miąższ z kalarepek posiekać. Wszystkie warzywa podsmażyć na tłuszczu ze smażenia kurczaka. Wlać bulion, zagotować, dodać śmietanę i mięso. Całość dusić około 10 minut, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Kalarepki napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać żółtym serem. Piekarnik nagrzać do 200ºC, wstawić kalarepki, zapiekać około 20 minut.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin