Tadżin z jagnięciny
· Czas: powyżej 60 minut
· Dla ilu osób: powyżej 4
Tadżin z jagnięciny - składniki
· 80 dag jagnięciny bez kości
· 40 dag małych cebulek np. szalotek
· 15 dag suszonych śliwek kalifornijskich
· 5 dag migdałów bez skórki
· 1 szklanka rosołu
· 80 ml oliwyPrzyprawa: 1 cebula pokrojona w kostkę
· 5 dag rodzynek
· 2 laski cynamonu
· 2 rozgniecione ząbki czosnku
· 1/2 startej gałki muszkatołowej
· 50 ml oliwy
· sól
· pieprz
Tadżin z jagnięciny - sposób przygotowania
Wymieszaj wszystkie składniki przyprawy. Jagnięcinę oczyść z błon, pokrój w grubą kostkę i wymieszaj ze składnikami przypraw. Odstaw, aby skruszała. W garnku z grubym dnem rozgrzej 50 ml oliwy i mocno zrumień mięso, wkładając je partiami na gorący tłuszcz. Dodaj resztki przyprawy do garnka z mięsem, zamieszaj i zalej rosołem. Duś na małym ogniu około godziny, a potem przypraw do smaku i wyjmij laski cynamonu. Cebulki obierz i zrumień na pozostałej oliwie, dodaj do garnka z mięsem, wrzuć także śliwki kalifornijskie. Duś razem jeszcze około 30 minut. Danie jest gotowe, kiedy mięso jest zupełnie miękkie, a sos gęsty. Przed podaniem upraż całe migdały na suchej patelni i posyp nimi tadżin.
arnika35