Tadżin z jagnięciny.docx

(49 KB) Pobierz

Tadżin z jagnięciny

Tadżin z jagnięciny

·         Czas: powyżej 60 minut

·         Dla ilu osób: powyżej 4

Tadżin z jagnięciny - składniki

·         80 dag jagnięciny bez kości

·         40 dag małych cebulek np. szalotek

·         15 dag suszonych śliwek kalifornijskich

·         5 dag migdałów bez skórki

·         1 szklanka rosołu

·         80 ml oliwy
Przyprawa: 1 cebula pokrojona w kostkę

·         5 dag rodzynek

·         2 laski cynamonu

·         2 rozgniecione ząbki czosnku

·         1/2 startej gałki muszkatołowej

·         50 ml oliwy

·         sól

·         pieprz

Tadżin z jagnięciny - sposób przygotowania

Wymieszaj wszystkie składniki przyprawy. Jagnięcinę oczyść z błon, pokrój w grubą kostkę i wymieszaj ze składnikami przypraw. Odstaw, aby skruszała. W garnku z grubym dnem rozgrzej 50 ml oliwy i mocno zrumień mięso, wkładając je partiami na gorący tłuszcz. Dodaj resztki przyprawy do garnka z mięsem, zamieszaj i zalej rosołem. Duś na małym ogniu około godziny, a potem przypraw do smaku i wyjmij laski cynamonu. Cebulki obierz i zrumień na pozostałej oliwie, dodaj do garnka z mięsem, wrzuć także śliwki kalifornijskie. Duś razem jeszcze około 30 minut. Danie jest gotowe, kiedy mięso jest zupełnie miękkie, a sos gęsty. Przed podaniem upraż całe migdały na suchej patelni i posyp nimi tadżin.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin