Kurczak po seczuańsku.docx

(28 KB) Pobierz

Kurczak po seczuańsku

Kurczak po seczuańsku

·         Czas: do 30 minut

·         Dla ilu osób: powyżej 4

Kurczak po seczuańsku - składniki

·         4 piersi kurczaka (bez skóry)

·         3 łyżki mąki kukurydzianej

·         1 łyżka oleju

·         3 roztarte ząbki czosnku

·         5 łyżek sosu sojowego

·         1.5 łyżki octu z białego wina

·         1 łyżeczka cukru

·         1/4 szklanki wody

·         6 cebulek dymek pokrojonych na kawałki o długości 2-3 cm

·         szczypta pieprzu kajeńskiego

Kurczak po seczuańsku - sposób przygotowania

Piersi kurczaka pokrój w kostkę o boku 3-4 cm. Przełóż do woreczka, wsyp mąkę kukurydzianą i zawiąż woreczek. Potrząsaj nim tak długo, aż mąka oblepi mięso. W rondlu lub woku rozgrzej olej, włóż kawałki kurczaka, dodaj roztarty czosnek, usmaż na złoty kolor. Następnie dodaj sos sojowy, ocet winny, cukier i wodę. Przykryj i gotuj przez 3 minuty. Dodaj dymki i pieprz kajeński. Odkryj wok, gotuj dalej około 2 minut.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin