Kurczak z warzywami w sosie po chińsku.docx

(153 KB) Pobierz

Kurczak z warzywami w sosie po chińsku

Kurczak z warzywami w sosie po chińsku

·         Czas: do 30 minut

·         Dla ilu osób: od 1 do 2

Kurczak z warzywami w sosie po chińsku - składniki

·         duży pojedynczy filet z kurczaka

·         1 papryka czerwona

·         1 cebula

·         1 marchewka

·         zielona cebulka do posypania

·         1 łyżka mąki ziemniaczanej

·         szczypta sody oczyszczonej

·         1 łyżka octu ryżowego

·         8 łyżek sosu sojowego

·         2-3 łyżki sake

·         8 łyżek wody

·         szczypta soli

·         szczypta pieprzu

·         1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków

·         szczypta imbiru

·         1.5 łyżki mąki ziemniaczanej

·         1/2 łyżeczki oleju

·         1 łyżeczka cukru

Kurczak z warzywami w sosie po chińsku - sposób przygotowania

Kurczaka kroimy w paski, mąkę z sodą mieszamy z octem i sosem sojowym i zalewamy marynatą kurczaka. Wstawiamy do lodówki (najlepiej zrobić to rano).
Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w słupki, paprykę w paski.
Składniki na sos dokładnie mieszamy w misce.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju roślinnego i na mocno rozgrzanej smażymy kurczaka, aż się zezłoci (ok.5-7 min). Zdejmujemy mięso z patelni, jeśli trzeba podlewamy lekko olejem i smażymy warzywa, aż lekko zmiękną. Dodajemy kurczaka i sos i całość podsmażamy do zgęstnienia sosu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody. Podajemy z chińskim makaronem pszennym, posypane zieloną cebulką.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin