Kurczak z warzywami w sosie po chińsku
· Czas: do 30 minut
· Dla ilu osób: od 1 do 2
Kurczak z warzywami w sosie po chińsku - składniki
· duży pojedynczy filet z kurczaka
· 1 papryka czerwona
· 1 cebula
· 1 marchewka
· zielona cebulka do posypania
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· szczypta sody oczyszczonej
· 1 łyżka octu ryżowego
· 8 łyżek sosu sojowego
· 2-3 łyżki sake
· 8 łyżek wody
· szczypta soli
· szczypta pieprzu
· 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
· szczypta imbiru
· 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1/2 łyżeczki oleju
· 1 łyżeczka cukru
Kurczak z warzywami w sosie po chińsku - sposób przygotowania
Kurczaka kroimy w paski, mąkę z sodą mieszamy z octem i sosem sojowym i zalewamy marynatą kurczaka. Wstawiamy do lodówki (najlepiej zrobić to rano). Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w słupki, paprykę w paski. Składniki na sos dokładnie mieszamy w misce. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju roślinnego i na mocno rozgrzanej smażymy kurczaka, aż się zezłoci (ok.5-7 min). Zdejmujemy mięso z patelni, jeśli trzeba podlewamy lekko olejem i smażymy warzywa, aż lekko zmiękną. Dodajemy kurczaka i sos i całość podsmażamy do zgęstnienia sosu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody. Podajemy z chińskim makaronem pszennym, posypane zieloną cebulką.
arnika35