Wiosenne roladki.docx

(76 KB) Pobierz

Wiosenne roladki

Wiosenne roladki

·         Czas: do 60 minut

·         Dla ilu osób: powyżej 4

Wiosenne roladki - składniki

·         opakowanie placków ryżowych

·         3 marchewki

·         liście sałaty - najlepsze są chrupiące z samego środka

·         kilka łyżek ugotowanego ryżu bądź makaronu ryżowego

·         świeże kiełki sojowe

·         bukiet mięty

·         2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych

·         inne wiosenne warzywa: mogą to być młodziutkie szparagi

·         takie jeszcze płaskie chrupiące strączki groszku

·         ogórek pokrojony na słupki

·         łodyga selera naciowego

·         por itp.

·         Mięso:

·         250 g wieprzowiny

·         3 łyżki sosu rybnego

·         3 łyżki wody

·         kilka łyżek sosu karmelowego

·         sol i pieprz do smaku

Wiosenne roladki - sposób przygotowania

Z podanych proporcji wyszło mi 15 roladek.
Przygotowujemy sos karmelowy:
Zmieszać 1/4 szklanki zimnej wody z 3/4 szklanki ciemnego cukru i gotować do momentu kiedy zacznie przybierać syropowatą konsystencję. Dodać 1/4 szklanki gorącej wody i gotować do uzyskania gładkiej konsystencji i karmelowego koloru.
Mięso pokroić na cienkie paseczki i wymieszać z sosem rybnym, karmelowym, i wodą. Wrzucić do woka i smażyć przez jakieś 8-10 min. Na końcu doprawić.
Sałatę, miętę przepłukać. Marchewkę, pora, selera pociąć na słupki. Kiełki należy sparzyć, ja również sparzam marchewkę i inne warzywa, ale dosłownie przez 2-3 minuty, trzymając je w takim koszyczku nad gotującym się wywarem z warzyw.
Naleśniki ryżowe nasączyć gorącą wodą sztuka po sztuce w okrągłym naczyniu. Obracając je pod palcami wyczuwamy czy są już wystarczająco miękkie i elastyczne. Namoczone naleśniki wykładamy na kuchenną ściereczkę. Układamy na nich po listku lub dwa sałaty.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin