Wiosenne roladki
· Czas: do 60 minut
· Dla ilu osób: powyżej 4
Wiosenne roladki - składniki
· opakowanie placków ryżowych
· 3 marchewki
· liście sałaty - najlepsze są chrupiące z samego środka
· kilka łyżek ugotowanego ryżu bądź makaronu ryżowego
· świeże kiełki sojowe
· bukiet mięty
· 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
· inne wiosenne warzywa: mogą to być młodziutkie szparagi
· takie jeszcze płaskie chrupiące strączki groszku
· ogórek pokrojony na słupki
· łodyga selera naciowego
· por itp.
· Mięso:
· 250 g wieprzowiny
· 3 łyżki sosu rybnego
· 3 łyżki wody
· kilka łyżek sosu karmelowego
· sol i pieprz do smaku
Wiosenne roladki - sposób przygotowania
Z podanych proporcji wyszło mi 15 roladek. Przygotowujemy sos karmelowy: Zmieszać 1/4 szklanki zimnej wody z 3/4 szklanki ciemnego cukru i gotować do momentu kiedy zacznie przybierać syropowatą konsystencję. Dodać 1/4 szklanki gorącej wody i gotować do uzyskania gładkiej konsystencji i karmelowego koloru. Mięso pokroić na cienkie paseczki i wymieszać z sosem rybnym, karmelowym, i wodą. Wrzucić do woka i smażyć przez jakieś 8-10 min. Na końcu doprawić. Sałatę, miętę przepłukać. Marchewkę, pora, selera pociąć na słupki. Kiełki należy sparzyć, ja również sparzam marchewkę i inne warzywa, ale dosłownie przez 2-3 minuty, trzymając je w takim koszyczku nad gotującym się wywarem z warzyw. Naleśniki ryżowe nasączyć gorącą wodą sztuka po sztuce w okrągłym naczyniu. Obracając je pod palcami wyczuwamy czy są już wystarczająco miękkie i elastyczne. Namoczone naleśniki wykładamy na kuchenną ściereczkę. Układamy na nich po listku lub dwa sałaty.
arnika35