DESER WĘGIERSKI.doc

(21 KB) Pobierz

Gundel palacsinta - deser węgierski

 

Gundel palacsinta - deser węgierski – składniki

 

10 cienkich pszennych naleśników

100 g utłuczonych orzechów włoskich

50 g obranych i utłuczonych migdałów

50 g rodzynek

łyżka smażonej skórki pomarańczowej

1 łyżka cukru

100 ml śmietany kremówki

rum

tabliczka gorzkiej czekolady

100 ml śmietanki

1 łyżka masła

2 żółtka

łyżka cukru

rum lub spirytus

 

Gundel palacsinta - deser węgierski - sposób przygotowania

 

Nadzienie: w garnuszku zagotować śmietankę z cukrem, dodać bakalie. Gotować, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodać trochę rumu do smaku. Nadzieniem faszerować naleśniki. Przed podaniem zagrzać je w piekarniku lub na patelni.

Sos: rozpuścić czekoladę w gorącej śmietance z masłem. Z żółtek i cukru utrzeć kogel-mogel. Wymieszać razem. Gorącym sosem polewać naleśniki. W ostatniej chwili polać alkoholem i podpalić.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin