Gundel palacsinta - deser węgierski
Gundel palacsinta - deser węgierski – składniki
10 cienkich pszennych naleśników
100 g utłuczonych orzechów włoskich
50 g obranych i utłuczonych migdałów
50 g rodzynek
łyżka smażonej skórki pomarańczowej
1 łyżka cukru
100 ml śmietany kremówki
rum
tabliczka gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki
1 łyżka masła
2 żółtka
łyżka cukru
rum lub spirytus
Gundel palacsinta - deser węgierski - sposób przygotowania
Nadzienie: w garnuszku zagotować śmietankę z cukrem, dodać bakalie. Gotować, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodać trochę rumu do smaku. Nadzieniem faszerować naleśniki. Przed podaniem zagrzać je w piekarniku lub na patelni.
Sos: rozpuścić czekoladę w gorącej śmietance z masłem. Z żółtek i cukru utrzeć kogel-mogel. Wymieszać razem. Gorącym sosem polewać naleśniki. W ostatniej chwili polać alkoholem i podpalić.
arnika35