5. Fazy wzrostu i rozwoju.
Ø kiełkowanie
Ø wschody (pojawiają się po 7 – 20 dniach),
Ø faza rozetki, rośliny rosną powoli, następuje zakażenie korzeni bakteriami brodawkowymi, formowanie liści,
Ø faza formowania i szybkiego wydłużania pędów,
Ø kwitnienie,
Ø zawiązywanie strąków,
Ø dojrzewanie
6. Biologia roślin strączkowych.
Ø system korzeniowy palowy
Łubiny mają najsilniej rozwinięty korzeń palowy i odznaczają się dużą zdolnością pobierania składników pokarmowych, np. fosforu ze związków trudno dostępnych. Słabszy system korzeniowy mają groch i wyka, a najsłabszy bobik. W fazie dwóch, trzech liści na korzeniach pojawiają się zgrubienia zwane brodawkami. Działalność bakterii brodawkowych trwa do czasu kwitnienia roślin, później zaczynają one stopniowo zasychać i odpadać.
Ø łodygi
Różnią się miedzy sobą wysokością, zdolnością do rozgałęziania się i sztywnością. Łodyga może być sztywna (łubin, bobik, soja) lub wiotka (groch i wyka), często rozgałęziona (łubin i wyka).
Ø liście
Liście strączkowych są złożone, a u nasady ogonka znajdują się dwa przylistki. Liście mogą być palczaste (łubin) lub pierzaste (groch, bobik, wyka). Niektóre gatunki mają część liści przekształconych w wąsy czepne.
Ø kwiaty
Kwiaty wyrastają na końcach łodyg łubinu i odmian bobiku o zdeterminowanym wzroście lub u nasady liści u wyki i bobiku. Kwiaty mogą być obcopylne (wyka ozima), obcopylne i częściowo samopylne (łubin żółty i bobik) oraz samopylne (pozostałe gatunki).
Ø owoc
Owocem jest wielonasienny strąk.
Ø nasiona
Nasiona są duże, bezbielmowe, różnego kształtu, wielkości i barwy.
Nasiona roślin strączkowych mogą:
- kiełkować hypogeicznie (gdy pozostawiają liścienie w glebie) i te sieje się głęboko (4 — 8 cm), jak np. groch, bobik i wyka
- kiełkować epigeicznie (wyciągają liścienie nad powierzchnię gleby) i sieje się je płytko (3 - 4 cm) jak np. łubiny i soja
7. Wymagania glebowo – klimatyczne
a. wymagania glebowe i dzieli się na:
Ø rośliny o dużych wymaganiach glebowych, jak bobik, groch siewny i wyka jara, potrzebujące gleb żyznych w dobrej kulturze, o pH powyżej 6; zaleca się uprawiać je na kompleksach pszennym bardzo dobrym i dobrym oraz żytnim bardzo dobrym w kulturze;
Ø rośliny o średnich wymaganiach, jak łubin biały i wąskolistny, peluszka; powinno się uprawiać na kompleksach żytnich bardzo dobrych i dobrych;
Ø rośliny o małych wymaganiach, jak łubin żółty i wyka ozima, które mogą być uprawiane na glebach piaszczystych, suchych, o odczynie kwaśnym.
b. wymagania wodne
Największe wymagania ma bobik i wyka jara, następnie groch siewny, peluszka, łubin biały, łubin wąskolistny i łubin żółty. Zapotrzebowanie na wodę zmienia się w czasie wegetacji. Jest ono duże w okresie kiełkowania oraz później od początku kwitnienia do końca zawiązywania strąków. Nadmierna ilość opadów powoduje u strączkowych silny rozwój organów wegetatywnych, przedłuża okres wegetacji i pogarsza jakość nasion. Podczas dojrzewania pożądana jest pogoda słoneczna z mniejszą ilością opadów. Susza w czasie kwitnienia jest przyczyna słabego zawiązywania się strąków lub ich opadanie przed wykształceniem się.
c. wymagania cieplne
Bobik i łubin kiełkują w temperaturze 2 – 4 oC i są po wschodach odporne na przymrozki, nawet do - 5 oC. Groch kiełkuje w temperaturze 1 oC i wytrzymuje przymrozki do -7 oC. Soja kiełkuje w temperaturze +10 oC.
Jesienne przymrozki łatwo uszkadzają wyrośnięte rośliny, dlatego zielona masa z poplonów powinna być zbierana przed wystąpieniem przymrozków.
8. Stanowisko roślin strączkowych w zmianowaniu.
Nie należy uprawiać roślin strączkowych po sobie lub po pozostałych motylkowych, gdyż zwiększa to nasilenie chorób i szkodników oraz osłabia aktywność bakterii brodawkowych, a także jest przyczyną zmęczenia gleby.
Przerwa w uprawie strączkowych na nasiona na danym polu powinna wynosić 3 - 4 lata po oborniku, natomiast uprawiając na zielona masę można uprawiać w 2 roku po oborniku.
Najlepszymi przedplonami dla nich są zboża wysiewane w drugim, trzecim roku po okopowych nawożonych obornikiem. Jedynie w przypadku, gdy rośliny strączkowe o dużych wymaganiach glebowych (np. bobik) chcemy uprawiać na nasiona na glebach średnich, wówczas należy je wysiewać po okopowych. Dobrymi przedplonami są także rośliny przemysłowe i kukurydza.
Rośliny strączkowe są bardzo dobrymi przedplonami dla zbóż i rzepaku ozimego. Wpływają one korzystnie na glebę poprzez poprawę bilansu azotu w glebie, poprawę struktury gleby i polepszenie aktywności biologicznej gleby.
Uprawa roli pod strączkowe jare na zielonkę i na ziarno jest podobna i zależy od terminu zbioru przedplonu.
Po przedplonach wcześnie schodzących z pola (po zbożach, rzepaku) wykonuje się pełny zespół uprawek pożniwnych (podorywkę + kilkakrotne bronowanie), a następnie stosuje się orkę przed-zimową.
Po przedplonach późno schodzących z pola jesienią wykonuje się tylko orkę przedzimową.
Wiosną pole należy jak najszybciej zabronować, przed siewem zastosować dawkę startową azotu i agregat uprawowy na cięższych glebach lub kultywator z broną na glebach lżejszych.
Uprawę pod wykę ozimą wykonuje się podobnie jak pod zboża ozime.
9. Nawożenie
Ø nawozić fosforem i potasem (30-60 kg P2O5 i 60-100 kg K2O na 1 ha). Nawozy fosforowe i potasowe na glebach zwięzłych stosuje się jesienią pod orkę przedzimową, natomiast na średnich i lekkich — jak najwcześniej wiosną pod kultywator.
Ø nawożenie azotem, na słabszych glebach powinno się zastosować tzw. startową dawkę azotu (20 - 30 kg N/ha). Związane jest to z tym, że w początkowym okresie wzrostu, przed wytworzeniem się brodawek korzeniowych, może występować niedobór tego składnika. Na żyznych glebach dawkę azotu mineralnego można pominąć.
Ø wapnowanie, wskazane jest wapnowanie gleb, (z wyjątkiem łubinu żółtego) gdyż strączkowe mogą być uprawiane na glebie o pH powyżej 6,0.
10. Siew roślin strączkowych
Nasiona roślin strączkowych należy bardzo starannie przygotować do siewu. Powinny być one jednakowej wielkości, zaszczepione szczepionką bakteryjną, zaprawione zaprawami grzybobójczymi i owadobójczymi.
Obsada roślin na jednostce powierzchni zależy od gatunku i sposobu użytkowania. Uprawiając je na zielonkę wysiewa się ok. 20% więcej nasion w węższej rozstawie niż na nasiona i o 2 tygodnie później.
Gatunek
Termin siewu
Ilość
wysiewu
w kg/ha
Głębokość siewu w cm cm
...
edukator