Sznycle szwajcarskie
Składniki na 4 porcje:
8 cienkich eskalopek cielęcych
4 plasterki gotowanej szynki
4 plastry żółtego sera
jajo
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
po 3 łyżki mąki i bułki tartej
świeżo zmielony czarny pieprz
Eskalopki zbij tłuczkiem tak, by były mniej więcej tej samej wielkości, po czym wszystkie oprósz pieprzem. Na każdym kawałku mięsa połóż teraz plasterek szynki i plasterek sera, nakryj drugim kawałkiem. Obtaczaj kolejno: w mące, jaju i bułce tartej.
Na patelni rozgrzej masło i oliwę, smaż eskalopki na niezbyt dużym ogniu po 5-7 minut z każdej strony. Kotlety powinny być dobrze wysmażone i zrumienione z wierzchu.
Podawaj z ziemniakami pieczonymi i surówką.
akas