Zrazy cielęce zawijane po polsku50 dag cielęciny bez kości,2 dag mąki,tłuszcz,150 ml śmietany,5 dag bułki czerstwej,8 dag cebuli,łyżka tartej bułki,2 dag rodzynków,zielenina,żółtko,sól, pieprzMięso umyć, zdjąć błonę, pokroić ukośnie na 4 porcje, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na cienkie płaty. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć, zemleć, połączyć z cebulą, bułką tartą, żółtkami, opłukanymi rodzynkami i posiekaną zieleniną, doprawić do smaku. Następnie nałożyć na płaty mięsa, zawinąć w ruloniki, obwiązać nitką, posypać przyprawami i mąką, obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu skropić wodą i dusić na małym ogniu. Pod koniec duszenia wlać śmietanę. Podawać z ryżem.
akas