Watrobki po libanskuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.750 g watrobek cielecych lub jagniecych,1 lyzka tartej bulki,2 zabki czosnku,1 lyzka pasty pomidorowej,2 lyzki octu,125 ml wody,olej,sol, pieprz,tarta bulka do panierowania.1. Z oplukanych watrobek usunac blonki i zylki. Pokroic na cienkie plastry iobtoczyc w tartej bulce. Czosnek posiekac.2. Do duzego garnka lub patelni wlac olej na glebokosc 1 cm. Garnek musi byctak duzy, aby wszystkie plastry watrobki zmiescily sie w jednej warstwie.Watrobki smazyc przez kilka sekund z obydwu stron na rozgrzanym oleju. Wyjaci obsuszyc na bibulce.3. Ostroznie zlac z patelni prawie caly olej. Patelnie ponownie postawic na ogniu, nastepnie podsmazyc czosnek i 1 lyzke tartej bulki. Dodac paste pomidorowa.4. Mieszajac dodac ocet i wode. Doprowadzic do wrzenia i gotowac 3 min. Dodacwatrobki, wymieszac tak, aby dobrze pokryly sie sosem, a nastepnie przyprawic sola i pieprzem. Patelnie zakryc do polowy i dusic watrobki 5-10 min.Dodac wode, gdyby sos byl zbyt gesty.5. Watrobki przelozyc na polmisek, zalac sosem i od razu podawac.- Watrobki cielece mozna zrobic i tak: Najpierw przygotowac sos: usmazyc czosnek z tarta bulka, dodac paste pomidorowa, ocet, wode i gotowac 10-15 min.Nastepnie podsmazyc watrobki w niewielkiej ilosci oleju, przelozyc do sosu igotowac przez 2 min.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 68.
akas