Watrobka cieleca "m szermel"Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 5,5 godz.500 g watrobki cielecej,1 peczek siekanej zielonej pietruszki,kilka kiszonych oliwek,1/2 kiszonej cytryny, pokrojonej w kostke (przepis w "ogolne"),sok z 1 cytryny,150 ml oliwy do smazenia.Marynata (szermula):1 lyzka slodkiej, mielonej papryki,1 lyzeczka mielonego kminku,1 maly peczek zielonej kolendry lub pietruszki,2 lyzki octu winnego,100 ml wody,sol,kilka kiszonych oliwek,1/2 kiszonej cytryny do przybrania.1. Kolendre posiekac i utluc z sola w mozdzierzu. Polaczyc z pozostalymi skladnikami marynaty i starannie wymieszac.2. Watrobke oczyscic, obrac z blony, umyc, osuszyc i pokroic w plastry. Zalacmarynata i odstawic na 4 godz. Wyjac, osaczyc (marynate zachowac) i obtoczycw mace. Smazyc na wrzacej oliwie, z obu stron, na jasnozloty kolor. Zdjac zpatelni, osaczyc (tluszcz ze smazenia zachowac) i ostudzic.3. Pozostala marynate wymieszac starannie z drobno posiekana pietruszka. Dodac100 ml oliwy ze smazenia, 200 ml wody i sok z cytryny. Zagotowac, dodacoliwki, pokrojona w kostke kiszona cytryne, a nastepnie watrobke. Gotowackilka minut. Zdjac z ognia zanim sos zacznie gestniec.4. Wylozyc na polmisek, przybrac oliwkami, kiszona cytryna i podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 68.
akas