Poledwica wolowa w ciesciePorcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 9,5 godz.1 kg ciasta "brioche" (przepis w ogolne"),Nadzienie:1,5 kg poledwicy wolowej w 1 kawalku,2 lyzki masla,sol, pieprz,2 rozmacone jaja.1. Poledwice umyc, osuszyc, obrac z blon i resztek tluszczu, obsmazyc ja zewszystkich stron na silnie rozgrzanej mieszaninie masla i oliwy, nastepniezapiekac 10 min w nagrzanym do temp. 260żC piekarniku. Wyjac, osolic, oproszyc pieprzem i ostudzic.2. Ciasto rozwalkowac na podluzny, waski prostokat, dluzszy o ok. 15 cm niz poledwica i ulozyc je w odpowiednich rozmiarow blasze do pieczenia. Wierzchciasta posmarowac polowa rozmaconych jaj, po czym, na srodku ulozyc podpieczona poledwice. Polaczyc i starannie zalepic wszystkie brzegi ciasta, nastepnie, koncem ostrego noza ponacinac je z wierzchu w kratke. Posmarowac reszta rozmaconego jaja i wstawic na 30 min do nagrzanego do temp. 220żC piekarnika.3. Podawac z sosem maderowym.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 66.
akas