Bulion szkocki.doc

(21 KB) Pobierz
Bulion szkocki

Bulion szkocki

Od 8-9 miesiąca
Wystarcza na 2,2 litra
Nadaje się do zamrożenia


110g mieszanki kaszy i roślin strączkowych (broth mix)
1 łyżka oliwy z oliwek
2 średnie cebule, obrane i pokrojone w drobną kostkę
3 średnie marchewki, obrane i pokrojone w zapałkę
4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
1 mała rzepa, obrana i pokrojona w kostkę
1,7 litra wywaru z kurczaka (strona 33)
50g czerwonej soczewicy, przepłukanej pod zimną bieżącą wodą
1 średnia marchewka, obrana i starta
2 małe pory, umyte i pokrojone w cienkie plastry


• Przez noc namocz broth mix w zimnej wodzie. Osącz i przepłukaj zimną
bieżącą wodą.
• W dużym rondlu z pokrywą podgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż przez
kilka minut, potem dodaj marchewkę, ziemniaki i rzepę i smaż przez kolejnych
kilka minut.
• Dodaj wywar z kurczaka, broth mix i soczewicę, zagotuj. Gotuj pod
przykryciem na wolnym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
• Dodaj startą marchewkę i por, ponownie zagotuj. Gotuj na wolnym
ogniu przez kolejne 40 minut lub do czasu, kiedy broth mix będzie
miękka.
 

 

 

"Książka kucharska dla maluchów i niemowląt" Gina Ford

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin