Od 8-9 miesiącaWystarcza na 2,2 litraNadaje się do zamrożenia
110g mieszanki kaszy i roślin strączkowych (broth mix)1 łyżka oliwy z oliwek2 średnie cebule, obrane i pokrojone w drobną kostkę3 średnie marchewki, obrane i pokrojone w zapałkę4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę1 mała rzepa, obrana i pokrojona w kostkę1,7 litra wywaru z kurczaka (strona 33)50g czerwonej soczewicy, przepłukanej pod zimną bieżącą wodą1 średnia marchewka, obrana i starta2 małe pory, umyte i pokrojone w cienkie plastry
• Przez noc namocz broth mix w zimnej wodzie. Osącz i przepłukaj zimnąbieżącą wodą.• W dużym rondlu z pokrywą podgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż przezkilka minut, potem dodaj marchewkę, ziemniaki i rzepę i smaż przez kolejnychkilka minut.• Dodaj wywar z kurczaka, broth mix i soczewicę, zagotuj. Gotuj podprzykryciem na wolnym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając.• Dodaj startą marchewkę i por, ponownie zagotuj. Gotuj na wolnymogniu przez kolejne 40 minut lub do czasu, kiedy broth mix będziemiękka.
"Książka kucharska dla maluchów i niemowląt" Gina Ford
syza7