Chlorowce- działanie jodu i chloru. Jod hamuje aktywność białek, wyzwala tlen z H2O który też dezynfekuje. Jod w roztworach alkoholowych denaturuje białka enzymat. i struktur. Chlor, stosuje się w postaci związków. Chloramina B (25%Cl) 0,25%-jama ustna, pow. ciała 0,5%-odkażanie rąk, 05-1% sprzęt med. 2-5% urządzenia sanitarne. Podchloryny wapnia i sodu- środki czyszczące i piorące. Wapno chlorowane- uwalnia kwas chlorowy o właściwościach bakteriobójczych.
Met. Sedymentacyjna Kocha- eksponowanie otwartej płytki Petriego w badanym środowisku. Mikroorganizmy opadają na powierzchnię pod wpływem siły grawitacji. Dają początek koloniom. Czas ekspozycji 10-60min, zależnie od ilości zarodników. Stwierdza jaki stopień szkodliwości występuje w pomieszczeniu.
CFU (jtk) w powietrzu: X= a*100/b*c a-średnia aryt. koloni z 2 płytek, b-pow. płytki (64cm2) c-wsp. Czasu ekspozycji (5min=1, 10=2 itd.). Przeliczenie na m3 powietrza X*100
CFU w wodzie X=a*b*c a-l. koloni b-rozcieńczenie c-ilość roztworu
CFU w ziemi 27mm3-5koloni
150g – x 0,03g-5koloni
150g – x
0,03X=750->X=25000
metody bezpośrednie- wykładanie na pożywkę próbek.
Metody pośrednie – stosowanie pułapek, np. liście, owoce, owady, nasiona, włosy, korzenie, pałeczki powleczone parafiną. W rurkach szklanych lub metalowych z otworami przez które pułapka jest zasiedlana. Następnie wykładamy pułapkę na pożywkę.
Subst. odżywcze w pożywkach mają zapewnić im składniki niezbędne do wzrostu i rozwoju. Wyróżniamy: 1. podstwowe- baza dla wszystkich innych pożywek; same są wystarczająco dobre dla większości mikroorg. Np. agar zwykły, bulion. 2. wzbogacone- z dodatkami czynników wzrostowych, np. krew, wywar drożdżowy, glukoza
zulek