Słonina wędzona.pdf

(144 KB) Pobierz
349206121 UNPDF
na 5 kg. surowca
Receptura:
A. Surowiec:
1 Słonina nie olona - 5 kg
B Pryprawy i materiały pomocnice
I. Przyprawy:
a) użyte do olenia
1 ól - 0,35 kg
II Materiały pomocnice
1 pręda nr 6
C Potad urowca po obróbce
Słonina e kórą lub be, prycięta do ktałtu protokąta, długod 24-28 cm, erokod 7-15 cm,
grubod powyżej 3,0 cm pry łoninie e kórą i powyżej 2,5 cm pry łoninie be kóry
D Potad gotowego produktu
Wymiary zgodne z podanymi w pkt. C, na jednym koocu pętelka do awieenia długoci 10-12 cm.
Skrót intrukcji
1 Pochodenie i jakod urowca
Słonina o jędrnej konytencji, be prekrwieo, plitów, acięd i pootałoci mięni na powierchni,
dokładnie ocycona Grubod nie mnieja niż dla łoniny be kóry - 2,7 cm, a e kórą - 3,2 cm.
Prykrajana do ktałtu protokąta dowolnej długoci, o erokoci 8-16 cm Ochłodona do
temperatury 4-6 topni C Nie dopuca ię łoniny knurów, pónych katratów i macior
2. Solenie:
Słoninę oli ię na ucho, każdy kawałek e wytkich tron, drobną olą, układając cile kórą do
dołu w odpowiedniej wielkoci nacyniach dnem wyypanym olą Grubod wartwy do 0,5 m
Każdą wartwę preypuje ię olą, pary i górną wartwę aypuje ię olą
Po tygodniu prekłada ię łoninę, nacierając każdy kawałek ponownie olą, preypuje wartwy i
aypuje pary ora wierch tapla Pomiecenie powinno byd aciemnione, o temp 4-6 stopni C.
Po dalszych 1-2 tygodniach łonina powinna byd gotowa Łącny ca olenia 2-3 tygodnie Można
natred łoninkę po tygodniu pryprawami
3. Mycie i osuszanie:
Słoninę otrąa ię oli, kraje na kawałki długoci ok 25-30 cm, obmywa w ciepłej wodie (30-40
topni C), ocyca i awiea na pętelkach na 12-24 god celem ocieknięcia i ouenia
4 Wędenie
Wędi ię imnym, radkim dymem pre 2-3 dni do barwy janobrąowej do brąowej
5. Studzenie:
Dopuca ię tudenie do temp poniżej 18 topni C
Autor: Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin