Polędwica wieprzowa łososiowa.pdf

(121 KB) Pobierz
348204937 UNPDF
Na 1 kilogram polędwicy bez koci przygotowujemy miezankę peklującą
• 40g oli prażonej
• 4 g aletry
• 1 g pieprzu
• 1 g ziela angielkiego
• 0,3 g majeranku
• pół licia laurowego
• pół ząbka czonku
• inne przyprawy według upodobania
Polędwice peklujemy tak jak w poprzednim przepisie.
Z upeklowanej i ouzonej polędwicy zdejmujemy cały tłuzcz i odbarwione mięo Polędwice
owijamy płatami łoniny o gruboci około 5mm Tak przygotowana polędwice wkładamy w gruba
kizkę i oznurowujemy Powietrze jakie mogło zotad przy polędwicy uuwamy nakłuwając kizkę
Tak przygotowana polędwice wędzimy zimnym dymem jałowcowym lub jałowcowo dębowym, aż do
uzykania powierzchni wędzonki o kolorze janożółtym
Autor: T. Cymer
Zgłoś jeśli naruszono regulamin