Składniki
60 dag mielonej jagnięciny lub chudej wieprzowiny,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 jajko,
30 dag pieczarek (jak najmniejszych),
sól, pieprz, oregano, tarta bułka,
Pieczarki dokładnie umyć, odciąć ogonki. Drobno posiekaną cebulę przesmażyć z drobno posiekanymi ogonkami pieczarek i zmiażdżonym ząbkiem czosnku, poddusić do miękkości na najmniejszym ogniu (ok. 15 min), wystudzić, wymieszać dokładnie z mięsem. Dodać jajko, przyprawić solą, pieprzem i oregano. Masa musi mieć postać dość gęstego ciasta, jeśli jest za miękka - zagęścić tartą bułeczką.Wziąć pieczarkę, z masy mięsnej uformować placuszek o grubości ok. 10 mm i średnicy dwa razy większej od średnicy kapelusza pieczarki. Położyć pieczarkę na placuszku i opakować ją dookoła masą mięsną, formując kartacz w kształcie spłaszczonej kulki. W ten sposób postąpić ze wszystkimi pieczarkami. Kartacze można usmażyć na rumiano na oleju, ugotować we wrzącym rosole z kostki (ok. 15 min) lub (zalecane) upiec na blasze w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C do wyraźnego zrumienienia. Podawać posypane siekanym szczypiorkiem (można polać stopionym masłem lub dowolnym ciemnym sosem - grzybowy, pieczeniowy)) ziemniakami z wody, pieczywem lub kaszą perłową.
elmilo