Kulinarne inspiracje Tesco - Przekąski.pdf

(4561 KB) Pobierz
341063818 UNPDF
Arbuz z chilli
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:05
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
1/4 arbuza
chilii suszone lub chilli w proszku
Sposb przyrzĢdzania:
Arbuza pokrj w þdeczki lub w trjkĢty i posyp chilli. Podawaj jako dodatek do smaŇonych
miħs.
341063818.031.png 341063818.032.png 341063818.033.png 341063818.034.png 341063818.001.png 341063818.002.png
Bagietki z pomidorem, mozarellĢ i
ĻwieŇymi zioþami
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:20
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
2 bagietki
2 duŇe pomidory
2 serki mozzarella
1 þyŇeczka oliwy
ĻwieŇe zioþa: bazylia
przyprawy: sl
Sposb przyrzĢdzania:
Bagietki pokrj, kaŇdĢ kromkħ skrop oliwĢ i podpiecz przez 5 min w piekarniku nagrzanym do
temperatury 200 . Na ciepþych kawaþeczkach bagietki uþŇ plastry mozzarelli i pomidory
pokrojone w grube plastry. Przed podaniem kaŇdĢ kromkħ skrop lekko oliwĢ i posyp
posiekanymi liĻęmi bazylii. MoŇesz teŇ dodaę ĻwieŇy tymianek lub oregano.
341063818.003.png 341063818.004.png 341063818.005.png 341063818.006.png 341063818.007.png 341063818.008.png 341063818.009.png 341063818.010.png
Befsztyk tatarski z cebulkĢ, ogrkiem i
kaparami
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:20
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
500 g miħsa woþowego
zmielonego na tatar
1 Ļrednia cebula
2 Ļrednie ogrki kiszone
4 Ňþtka
2 þyŇki kaparw
przyprawy: sl, pieprz
Sposb przyrzĢdzania:
Zmielone miħso wyþŇ do miski i dokþadnie wymieszaj z posiekanymi w drobnĢ kosteczkħ
cebulkĢ i ogrkami kiszonymi. Dodaj Ňþtka.
Przypraw przyprawami i uþŇ na talerzu. CaþoĻę posyp kaparami.
341063818.011.png 341063818.012.png 341063818.013.png 341063818.014.png 341063818.015.png 341063818.016.png
Dorada w brzoskwiniach na zimno
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:20
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
1 kg dorady
2 papryki czerwone
1 cebula
ď cytryny
1 puszka brzoskwiı
ď soku z brzoskwiı z puszki
500 ml ketchupu
ď szklanki mĢki
5-6 þyŇek oleju
przyprawy: sl, pieprz
Sposb przyrzĢdzania:
Rybħ umyj, oczyĻę z þusek i wnħtrznoĻci. Pokrj rybħ w dzwonka. Skrop sokiem z cytryny i
posl.
Maczaj rybħ w mĢce i smaŇ na rozgrzanym oleju. Odstaw do wystygniħcia. Paprykħ, brzoskwiniħ
i cebulħ pokrj w kostkħ. Zeszklij cebulħ. Oddzielnie na wolnym ogniu smaŇ papryki, aŇ zrobiĢ
siħ miħkkie. PrzeþŇ warzywa do wiħkszego garnka. Dodaj ketchup, sok z brzoskwiı,
brzoskwinie i usmaŇonĢ wczeĻniej rybħ. DuĻ wszystko pod przykryciem przez ok. 15 min.
Przypraw do smaku solĢ i pieprzem.
Ryba w brzoskwiniach najlepiej smakuje na zimno. Polecamy wþoŇyę danie na 12 godz. do
lodwki. MoŇna podawaę takŇe na ciepþo.
341063818.017.png 341063818.018.png 341063818.019.png 341063818.020.png 341063818.021.png 341063818.022.png
Fasolka szparagowa w maĻle i buþce
tartej
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:30
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
500 g fasolki szparagowej Ňþtej
1/3 kostki masþa
1/3 szklanki buþki tartej
1 þyŇka stoþowa soli
1 þyŇeczka cukru
przyprawy: pieprz
Sposb przyrzĢdzania:
Fasolkħ umyj i poodcinaj koıcwki z ogonkami. Gotuj przez ok. 20 min w wodzie z solĢ i
cukrem, a nastħpnie odcedŅ. Masþo rozpuĻę na patelni i wsyp buþkħ tartĢ. PodsmaŇaj przez 3
min, aŇ buþka delikatnie siħ zarumieni. Zdejmij patelniħ z palnika. Dodaj do buþki fasolkħ i
szczyptħ pieprzu. Wszystko wymieszaj. MoŇesz podawaę jako przekĢskħ lub jako dodatek do
dania gþwnego.
341063818.023.png 341063818.024.png 341063818.025.png 341063818.026.png 341063818.027.png 341063818.028.png 341063818.029.png 341063818.030.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin