Ciasto jogurtowe z truskawkami.doc

(21 KB) Pobierz
Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami
Smaczne i kolorowe.

SKŁADNIKI

    * 1/2 kg truskawek (mrożonych)
    * 1 1/2 szklanki cukru
    * 2 szklanki mąki pszennej
    * 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
    * 1/2 kostki masła
    * 1 torebka proszku do pieczenia (mała)
    * 3 jajka
    * skórka otarta z 1 dużej cytryny
    * sól
    * tłuszcz i tarta bułka do formy



SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Tłuszcz o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i skórką cytrynową na krem, następnie dalej ucierać, dodając po jednym jajku, a następnie po łyżce - mąkę z dodatkami i jogurt. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułka tortownicy, nierozmrożone truskawki przekroić na połówki i ułożyć ciasno na powierzchni ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin