1. Obliczam gęstość glikolu etylenowego:
ts = 0oC
ds = 1,1257
= -0,5713
= -2,766
= 10,9
* dla temperatury t1 = 20oC
d20o= 1,1257 [g/cm3] + 10-3(-0,5713)(20 0C) + 10-6(-2,766)(20 0C)2 + 10-9(10,9)(20 0C)3 =
= 1,1257 [g/cm3] + (-0,011426) + (-0,0011064) + (0,0000872) =
= 1,1132548 [g/cm3]
* dla temperatury t2 = 30oC
d30o= 1,1257 [g/cm3] + 10-3(-0,5713)(30 0C) + 10-6(-2,766)(30 0C)2 + 10-9(10,9)(30 0C)3 =
= 1,1257 [g/cm3] – 0,017139 – 0,0024894 + 0,0002943 =
= 1,106366 [g/cm3]
Wniosek: Gęstość badanej cieczy zależy od temperatury. Wzrost temperatury powoduje zmniejszanie się gęstości cieczy (gdyż wraz ze wzrostem temperatury wzrasta objętość cieczy).
2. Obliczam lepkość względna cieczy dla 3 różnych temperatur pomiaru.
gdzie:
- lepkość badanego roztworu
d – gęstość badanego roztworu
t – czas przepływu badanego roztworu
w , dw , tw – te same wielkości dla cieczy wzorcowej (woda destylowana)
* lepkość względna glikolu etylenowego w temperaturze t1 = 20oC
* lepkość względna glikolu etylenowego w tem. t = 30oC
Wniosek: Lepkość zmniejsza się wraz ze wzrostem temperatury. Wzrost temperatury o 1 oC powoduje zmniejszenie się lepkości o ok. 2 %.
Lepkość względna jest wielkością bezwymiarową, dlatego żadna z powyższych wartości nie jest wyrażona w jednostkach lepkości .
3. Obliczam energię aktywacji lepkości E dla tych temperatur :
gdzie: R = 8,313
T1 = 293,16 K
T2 = 303,16 K
Odp.: Energia aktywacji lepkości glikolu etylenowego wynosi 11,2407 kJ.
Wniosek: Aby doszło do reakcji chemicznej wody i glikolu etylenowego, ich cząsteczki muszą być obdarzone energią o wartości nie mniejszej niż 11,2407 kJ.
GMO