piersi z kurczaka
1
1/2 kg filetow z kurczaka (dla niewtajemniczonych piers)-2 cebule-4 łyzki maki kartoflanej-2 cale jajka-1 lyzka maggie(w plynie)-1 lyzka sosu sojowego-1 lyzeczka ostrej papryki w proszku-sol,pieprzMiesko i cebulke kroimy w kostke,doprawiamy mieso przyprawami,dodajemy pozostale skladniki,mieszamy dokladnie i na jedna godzine wstawiamy do lodowki,nastepnie kladziemy lyzka jak placki ziemniaczane na rozgrzany tłuszczSmazymy na zloty kolor.
2
Piersi z kurczaka w kokosieSkladniki:- piersi z kurczaka- kokos- maka- mleko- jajko- sol, pieprz, czosnek- olejPiersi z kurczaka kroimy w paski (robimy cos w rodzaju grubych paluszkow), wrzucamy do miski, dodajemy sol, pieprz i rozgniecione zabki czosnku.W osobnym naczyniu robimy ciasto: do maki dodajemy jajko, kokos, mleko i troche soli. Ja na jedno jajko daje okolo 70g kokosu. Ciasto musi byc gestsze niz na nalesniki.Kawalki kurczaka zanurzamy w naczyniu z ciastem tak aby pokryly sie niezbyt gruba warstwa ciasta i wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Smazymy do uzyskania zlocistego koloru.Nie podaje dokladnych ilosci, bo zazwyczaj robie to "na oko". :)
3
Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka5-6 pieczarek1 cebulkamajonezok. 15-20 dag sera żółtegosólpieprzJak przyrządzić?Piersi doprawić do smaku jak kto lubi. Rozbć je na kotlety. Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiową i ułożyć na niej kotlety (surowe!). Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę, doprawić do smaku solą i pieprzem; tak przygotowane wyłożyć na kotlety. Teraz na każdy kotlet wykładamy majonez (ok. 1 łyżka na kotlet, zależy od wielkości piersi)i posypujemy grubą warstwą serka żółtego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w temp. 180-190 stopni. Smacznego!Kasiaao:) twój przepis na piersi z kurczaka jest fenomenalny:) nigdy nie jadłam aż tak smacznych piersi:) a ten majonez idealnie pasuje, mój Mąż powiedział że zrobiłam taki obiadek jaki jada się w najbardziej luksusowych restauracjach:) pozdrawiam:)
4
Piersi z kurczaka z serem rokpolSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka,150g sera Rokpol 1/2 kostki masła,1 lub 2 torebki ryżu Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić na płaskie paseczki. Ser pokroić w grubsze plastry (ok. 4 mm). Masło także pokroić w paseczki. Na dnie żaroodpornego naczynia kładziemy paski masła, na to płaskie plastry piersi (tak aby przykryły dno), na piersi układamy ser, na ser znowu paski piersi itd., warstwy kładziemy aż do wyczerpania przygotowanych produktów, ze wskazaniem że na górze ma pozostać ser. Całość przykrywamy i wkładamy na około 20 min. do nagrzanego piekarnika. W tym czasie gotujemy ryż. Po wyjęciu z piekarnika mięso dzielimy na porcje a powstałym sosem maślano-serowym polewamy ryżKurczak po paryskufilet z kurczakaserek topiony (np. gouda, śmietankowy)tymianek suszonysólpieprzjajkobułka tartaoliwamargarynaW filecie nacinamy kieszonkę, w środek niej wkładamy oprószony suszonym tymiankiem serek topiony i zapinamy wykałaczką. Filet solimy, pieprzymy, obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju i margarynie, na wolnym ogniu.KURCZAK PO INDYJSKUSkładniki: 2 piersi z kurczaka,jogurt naturalny (3/4 dużego),papryka w proszku,sól, pieprz,1 cebula,czosnek (ząbek),gałka muszkatołowa,curry w proszku (1/2 łyżeczki),imbir,1-2 łyżki oleju,marchew (1 duża lub 2 małe),pory (1/2 pora), jabłko (niewielkie),1/2 banana. Przygotowanie: Zrobić marynatę z jogurtu, soli, pieprzu, curry, papryki, gałki, imbiru.Do marynaty włożyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka.Mięso musi w niej poleżeć przez parę godzin. Następnie podgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną cebulę, a następnie czosnek i curry w proszku (2 łyżeczki). Smażymy aż warzywa się zeszklą i dodajemy startą marchew. Po 3 min dodajemy pory pokrojone w krążki. Chwilę wszystko dusimy, podlewając wodą, jeśli jest taka potrzeba. Po 5 min dodajemy kurczaka wraz z całą zalewą. Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie ( po ok 20 min). Na koniec dodajemy pokrojone w średnią kostkę jabłko, a po kolejnych 3-5 min połówkę banana drobno pokrojoną.Rizotto z kurczakaSkładniki:ryż - 30 dag
PIERSIkurczaka - 30 dagpieczarki - 20 dagcebula – 1szt.tłuszczu - 4 dag4 dag żółty serżółtko – 1 szt.śmietana - 1/8 lsól, pieprzPrzygotowanie:Piersi z kurczaka wypłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Do usmażonej cebuli włożyć pokrojone mięso z kurczaka. Wlać 1/8 l wody, dusić pod przykryciem do miękkości, w połowie duszenia dodać pokrojone w plasterki pieczarki, pod koniec duszenia posolić. Ugotowany na sypko ryż, wymieszać z mięsem i pieczarkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać gęstą, posoloną śmietaną zmieszaną z żółtkami. Posypać tartym serem. Wstawić do gorącego piekarnika na 30 minut. Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć.SMACZNEGO!!
Najpierw robimy sos:Mieszamy :posiekany zabek czosnku2 lyzki miodu2 lyzki ostrej musztardy2 lyzeczki sezamupieprz cayennePiersi(surowe) wkladamy do naczynia wylozonego folia aluminiowa,polewamy sosem i do piekarnika na 15-20 min
składniki:pierś z kurczakaser żółtymakaron (świderki)brokułyoliwa wegeta,sól, pioprzbrokuły zagotować na pół twardo, makaron ugotować odcedzić, pierś z kurczaka pokroić w drobne kawałki, podsmażyć, wszystkie składniki zmieszać (brokuły trzeba pozgniatać prawie na miazgę) i dusić w garnku, dodać oliwę, przyprawy do smaku . podajemy na gorąco posypując serem żółtym startym na grubej tarce. smacznego
*Podwójna piers z kurczaka* przyprawy : pieprz,sól, oregano , bazylia (wg uznania)* tarty ser żółty*cebulka* papryka*olej/oliwa* pieczarki* mogą być jeszcze oliwki/czosnek/grzyby mun - zależy kto co lubi:)Podwójną Pierś z kurczaka rozdzielamy, myjemy. Rozcinamy z boku kieszeń . Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylia, oregano (może być także sól czosnkowa-pycha:) ) Polecamy odrobinkę oliwą i tak przygotowaną pierś zostawiamy na około godzinę. Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulkę, paprykę, pieczarki; doprawiamy. Na sam koniec smażenia posypujemy wszystko startym serem, aby się roztopił (ale patelnia musi być już zdjęta z ognia) W kieszonkę do piersi wkładamy usmażone warzywa z serem, zamykamy ją wykałaczkami (lub zszywamy grubą igłą i nicią :D ) , wkładamy piersi na rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiany kolor :) Możemy jeszcze wcześniej obtoczyć piersi w panierce (mąka+rozbełtane jajko+bułka tarta) Pyycha:):slina:
DANIE PROWANSALSKIESkładniki: 1-2 piersi z kurczakapuszka kukurydzy3-4 woreczki ryzu3-4 marchewkibrokuly - paczka mrozonych lub glowka Przyprawy: ziola prowansalskiesól , pieprzPokrojone w kostke piersi + ziola prowansalskie, smazymy na oleju. nastepnie dodajemy do tego starta marchewke (na duzych oczkach, by powstaly male paseczki) i dalej razem smazymy z miesem. Gotujemy ryz oraz brokuly lub podgrzewamy mrozone w mikrofalowce.To by bylo na tyle: do duzej miski wkladamy ryz, brokuly, miesko z marchewka oraz kukurydze, przyprawiamy pieprzem i sola, mieszamy.Nie zalujmy ziol prowansalskich, po wymieszaniu ze wszystkim zginie w calosci, a ma go przeciez czuc. Dokladnie nie znam proporcji tego dania :lubie marchew dlatego daje jej wiecej niz podalam i w ogole wszystko daje tu na oko, albo tyle ile mam. :cool: Danie bardzo proste, szybkie i dla mnie pyszne ! Polecam !
Moja chińszczyzna:- 1 pierś- 1 ząbek czosnku- troche grubo posiekanej cebuli- troche słodkiej papryki w proszku- troche imbiru w proszku- sos sojowo-grzybowy- troche papryki czerwonej grubo pokrojonej- troche kiełków sojowych- troche "pomysł na...kurczak po chińsku" Winiary- pare suszonych grzybów mun i szitake (wcześniej namoczonych w gorącej i przegotowanej wodzie)-łyżeczka oleju sezamowego
Piersi w ciescie naleśnikowym z sosem pieczarkowym:)Zrobic dosc geste ciasto nalesnikowe:mleko, mąka i jajko -ja robie na oko az mi wyjdzie takie geste.Doprawiam:-papryka slodka-przyprawa do salatek knorr paprykowo -ziolowa(ale tego tylko tak troche)-troche soli-ziola prowansalskiea kotlety przyprawiam ziolami "kurczak po staropolsku"z kamisa, papryka slodka i przyprawa do kurczaka "zlocisty kurczak" no ale kazdy robi jak lubi:)Nastepnie rozklepuje piersi i mocze je w ciescie nalesnikowym,a potem smaze na patelni. Na koncu polewam gestym sosem pieczarkowym. Moje mezusiowi i mi to bardzo smakuje, polecam:)
Jeszcze jeden pyszyny przepis...Szaszlyk w kurczaku:)skladniki:2 piersi z kurczaka (na 4osoby)kilka malych cebulek20dag boczkusloiczek marynowanych pieczarek (ale nie caly sie zuzywac)papryka swiezajajka do panierowaniapatyczki do szaszlykowno i przyprawy do miesa wedle upodobania:)wykonanie:piersi podzieli na pol i rozbic zeby wyszly dosyc duze kotlety,doprawic je i odstawic.Boczek pokroic w koste taka srednia, papryke rowniez no i cebulki na pol chyba ze ktos kupil zwykla cebule to na cwiartki. Na patyczek nalozyc, cebulke, boczek, papryka, pieczarka,no i tak nakladac w zaleznosci ile sie wam zmiesci zeby nie wystawalo za kotleta. Nastepnie taki szaszlyk zawinąć w kotleta, upanierowac w jajku i bulce tartej a potem smazyc na patelni. Potem mozna przekroic wzdłoz patyczka roladke zeby ladnie wyglądalo no ale nie trzeba:) zycze smacznego:)
"Piersi z kurczaka w sosie pomidorowym"1-2 piersi z kurczakasłoiczek przecieru pomidorowegołyżka mąki1 duża cebula3-4 ząbki czosnkubazylia w proszkuchillioreganosłodka papryka tez w proszkuszczypta posiekanego koperkułyżeczka cukruwykonanie:Przygotowanie sosu:pół słoiczka przecieru lub cały- w zalezności od ilości mięsa- rozmieszać z niewielka ilościa wody, dodać łyżke mąki, przetarty czosnek, bazylię, chilli,paprykę i oregano. Wszystko dobrze wymieszać.Piersi pokroić w małe kawałki, nagrzać olej i rozpuścic w nim łyżeczke cukru. Prażyć cukier az osiągnie konsystencję karmelu. Na rozgrzana patelnie wrzucić mięso i je podsmażyć. Gdy już sie zarumieni dodajemy sos. Dokładnie wymieszać mięso z sosem i dodać posiekaną cebulkę. Całośc dusić pod przykryciem az mięso nabierze miekkości i sie ładnie sklaruje z sosem. Mozna dodać szczypte drobno posiekanego koperku co da ładny aromacik i delikatność.Można podawać zarówno z ziemniakami jak i z ryżem.Frytki kurczakowe do pogryzaniapiersi kurczaka - około 0,5 kgpół szklanki mąkiokoło pół szklanki mlekasólpieprz szczypta słodkiej i ostrej papryki w proszkuszczypta czosnku w proszkujajkoolej do smażeniaPierś kurczaka myję, suszę - np. papierowym ręcznikiem i nacieram przyprawami.Piersi kroję w cienkie i długie kawałki - tak, by przypominały bardzo długie frytki.Mąkę mieszam z mlekiem i jajkiem i odrobiną soli - mleka dodaję tyle, by otrzymać ciasto o gęstości śmietany.Paski kurczaka zanurzam w cieście i smażę na rozgrzanym oleju 3-4 minuty. Oleju na patelni powinno być tyle, by frytki w nim swobodnie pływały. Kiedy frytki są złociste, znak, że są gotowe do jedzenia.Faszerowane piersi kurczaka mocno rodzynkowe2 podwójne piersi - około 50 dagjajko2 łyżki tartej bułki2 twarde gruszki, obrane i pokrojone na drobną kostkęgarść namoczonych we wrzątku rodzyneksólświeżo zmielony pieprzprzyprawy do posypania:pół łyżeczki ostrej paprykipół łyżeczki mielonego kminkupół łyżeczki słodkiej paprykisólświeżo zmielony pieprzJajka roztrzepuję widelcem na jednolitą masę. Dodaję pozostałe składniki nadzienia i mieszam. Nadzienie powinno byś raczej gęste, jeśli jest za rzadkie dodaję tartej bułki.Piersi przekrawam wzdłuż na dwa kawałki. W każdym długim i bardzo cienkim nożem robię wewnątrz nacięcie, uważając jednak, by nie przeciąć mięsa do końca. W każdą dziurę napycham tyle nadzienia, ile tylko mi się uda. Każdą pierś spinam wykałaczkami.Przyprawy mieszam ze sobą i nacieram nimi nadziane piersi.Mięso układam w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, pomiędzy piersi wkładam pokrojone jabłko i potrawę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30-40 minut. Podaję pokrojone na plastry i polane sosem z pieczenia.Doskonale komponuje się z ugotowanymi na parze porami z sosem vinaigrette i odrobiną koperku.Pieczone piersi kurczaka z pesto, pomidorami i mozarelląpiersi kurczaka - około 0,5 kg2 czubate łyżki gotowego sosu pesto2 pomidory średniej wielkościkawałek mozarelli - około 15 dagsólświeżo zmielony czarny pieprzPiersi kurczaka myję, dokładnie osuszam, solę, pieprze i nacieram grubą warstwą pesto.Wkładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika nagranego do 180 stopni na 15-20 minut.Kiedy piersi pieką się, obieram pomidory ze skóry, kroję na plastry i usuwam nasiona i sok.Mozarellę kroję nie niezbyt cienkie plastry.Kiedy kurczak upieczony, na każdą pierś kładę kilka plastrów pomidorów, na nie mozzarellę i wstawiam potrawę na kilka minut do piekarnika, tak by ser się rozpuścił, ale nie zaczął przypalać.Podaję z pieczonymi ziemniakami lub makaronem tagliatelle.
potrwka z kurczaka
Przepis :pieczarki cebulaczosnektroszke bułki ziemniaczanej1/2 szklanki bulionusos sojowykapusta pekińska - na jednej patelni dusimy pieczarki z cebulka - na drugiej patelni piersi z kurczaka ( pokrojona w paseczki kosteczke przyprawiona i obroczona w bułce ziemniaczanej )- piersi z kurczaka łaczymy z pieczarkami i cebulka polewamy to bulionem i nastepnie dusimy, przyprawiamy, dodajemy sos sojowy - w zależnosi od gustu - na sam koniec przed podaniem szatkujemy kapuste pekińska i dodajemy do reszty - wszystko przez chwilke jescze podusimy, wymieszamy ( 3 minuty)Ja to jem z ziemniaczkami i ryyzem Smacznego przepis 2- piersi z kurczaka- duzo czosnku- warzywa na patelnie ( mieszanka chińska)Przysmazamy przyprawione piersi z kurczaka dodajemy pokrojony czosnek (wiekszekawałki) na drugiej patelni duzimy warzywa an patelnie, nastepnie wszytsko łaczymy :) Uwilmiam to danie :) Podajemy z ryzem
grzesiek0023