nalesniki puszyste i tarta cytrynowa.docx

(1030 KB) Pobierz

 

NALEŚNIKI PUSZYSTE

 

SKŁADNIKI

3-4 jaja; 3 szklanki mleka; 3-4 szklanki mąki; 4 łyżki oleju                  

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ubić mikserem jaja. Po ok. 1 minucie ubijania, dodać mleko i mąkę. Na patelnię wlać olej, rozgrzać go i dolać rozgrzany do ciasta, ciągle mieszając mikserem. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni nie dodając tłuszczu.



Prosta tarta cytrynowa

Czas: ok. 45 minut

Ilość porcji: 2 tarty 20 cm lub jedna duża 27 cm

Składniki

kruchy spód:

250 g mąki

125 g masła

1 żółtko

50-60 g wody

3 łyżki cukru pudru

krem cytrynowy:

5 jajek

120 g cukru

200 g śmietany kremówki

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

150 ml soku z cytryny

skórka otarta z cytryny

 

Krok 1.

Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę, cukier puder, cukier z wanilią i masło siekam na małe kawałki. Dodaję żółtko i wodę i zagniatam.

Chowam do lodówki na 20-30 minut.

Krok 2.

Wałkuję na omączonym blacie lub na papierze do pieczenia.             

Krok 3.

Przekładam na wałku do formy, obciążam fasolkami i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę 15 minut z obciążeniem i 5 bez.

Krok 4.

Robię krem. Mieszam śmietankę, jaja, sok z cytryny, skórkę, mąkę, cukier puder w misce.

Krok 5.

Napełniam tartę i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 30 minut, podaję po schłodzeniu. Smacznego.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin