NALEŚNIKI PUSZYSTE
SKŁADNIKI
3-4 jaja; 3 szklanki mleka; 3-4 szklanki mąki; 4 łyżki oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ubić mikserem jaja. Po ok. 1 minucie ubijania, dodać mleko i mąkę. Na patelnię wlać olej, rozgrzać go i dolać rozgrzany do ciasta, ciągle mieszając mikserem. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni nie dodając tłuszczu.
Prosta tarta cytrynowa
Czas: ok. 45 minut
Ilość porcji: 2 tarty 20 cm lub jedna duża 27 cm
Składniki
kruchy spód:
250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
50-60 g wody
3 łyżki cukru pudru
krem cytrynowy:
5 jajek
120 g cukru
200 g śmietany kremówki
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
150 ml soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
Krok 1.
Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę, cukier puder, cukier z wanilią i masło siekam na małe kawałki. Dodaję żółtko i wodę i zagniatam.
Chowam do lodówki na 20-30 minut.
Krok 2.
Wałkuję na omączonym blacie lub na papierze do pieczenia.
Krok 3.
Przekładam na wałku do formy, obciążam fasolkami i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę 15 minut z obciążeniem i 5 bez.
Krok 4.
Robię krem. Mieszam śmietankę, jaja, sok z cytryny, skórkę, mąkę, cukier puder w misce.
Krok 5.
Napełniam tartę i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 30 minut, podaję po schłodzeniu. Smacznego.
zlosliwa_malpa