krem z soczewicy.docx

(1235 KB) Pobierz

 

 

 

Krem z czerwonej soczewicy

 

Dla 4 osób:

1,5 litra bulionu warzywnego

20 dag czerwonej soczewicy

1 puszka pomidorów w kawałkach (około 40 dag)

1 cebula

1 ząbek czosnku

olej

sól, pieprz

natka pietruszki

 

Do bulionu warzywnego dodajemy czerwoną soczewicę i gotujemy, aż soczewica będzie miękka. W drugim garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i rumienimy na złoty kolor. Wrzucamy pomidory i dusimy pod przykryciem przez 8-10 minut.  Pomidory przekładamy do garnka z soczewicą, przykrywamy i gotujemy 5-10 minut. Tak ugotowaną zupę miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i dekorujemy pokrojoną natką pietruszki.

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin