krem z burakow.docx

(828 KB) Pobierz

 

 

 

 

Zupa krem z buraków

ok. 800g buraków

litr bulionu

sól, pieprz

ziele angielskie

suszony majeranek

mielona ostra papryka

ok. 250g ricotty

ocet balsamiczny

 

Idealnie sprawdzi się zawsze pieprz i ziele angielskie oraz suszony majeranek lub tymianek, ale uważajcie np. z papryką, żeby nie przesadzić. Ocet doda pożądanej, lekko kwaskowej nuty, oraz dodatkowo podkreśli smak buraków.

 

1. Upieczcie buraki w temperaturze 200 stopni (w zależności od wielkości warzyw - ok. 2 godzin).

 

2. Gdy przestygną, obierzcie je ze skóry, pokrójcie na mniejsze kawałki i wraz z bulionem zmiksujcie.

 

3. Przelejcie zupę do garnka, dodajcie sól, pieprz, zmielone ziele angielskie, paprykę i trochę octu balsamicznego, a całość  podgrzejcie. Spróbujcie, i w razie potrzeby dodajcie więcej przypraw lub octu.

 

4. Nalejcie porcje zupy do miseczek (lub talerzy), skropcie octem balsamicznym, a na wierzchu ułóżcie kilka kawałków ricotty.

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin