szparagi i pizza z ziemniakami.docx

(1818 KB) Pobierz

Syrop glukozowo-fruktozowy to tańszy zamiennik cukru, który wyróżnia między innymi to, że znacznie łatwiej niż cukier przekształca się w tłuszcz. Krótko mówiąc, sprawia, że obrastamy w smalczyk.

 

Pizza z ziemniakami, anchois i bazylią

 

CIASTO:

250 g mąki pszennej (typ 00)

130 ml wody mineralnej

4 g suchych drożdży

łyżka oliwy extra vergine

szczypta soli

łyżeczka cukru

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

3-4 małe podłużne ziemniaki (tu: młode)

1 papryczka chilli

8-12 filecików anchois

1 mozzarella

garść listków bazylii

sól, pieprz

trochę rozmarynu

oliwa extra vergine

 

1. Przygotujcie ciasto. Ciepłą wodę wymieszajcie z cukrem i drożdżami. Następnie, wlejcie ją do miski z mąką, dodajcie sól i oliwę, i wyróbcie ciasto. Uformujcie kulę, umieśćcie ciasto w misce i przykrytą misę odstawcie w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Można również, jak ja w tym przypadku, użyć maszyny do chleba.

2. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w jak najcieńsze plastry. Najlepiej użyć do tego mandoliny, ale świetnie sprawdzi się też nóż do sera (skorzystałem z drugiej opcji). Plastry dobrze osuszcie papierowym ręcznikiem. Wymieszajcie ziemniaki z oliwą, szczyptą soli, pieprzem, posiekanym rozmarynem i posiekaną papryczką chilli, tak żeby plasterki dobrze pokryły się oliwą i przyprawami.

3. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 250 stopni.

4. Podzielcie ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkujcie na cienki placek.

5. Przełóżcie placki na blachy wyłożone papierem do pieczenia i odstawcie na 15 minut.

6. Na plackach rozłóżcie plasterki ziemniaków oraz fileciki anchois.

7. Na wierzchu, w przerwach pomiędzy plastrami ziemniaków, rozłóżcie kawałki mozzarelli. Skropcie pizzę oliwą.

8. Wstawcie pizze pojedynczo do piekarnika na środkowy poziom na ok. 8-10 minut. Używam górnej i dolnej grzałki, dolną wyłączam po 3-4 minutach.

9. Gotową pizzę udekorujcie listkami świeżej bazylii.

 

Smażone zielone szparagi z halloumi

 

ok. 200 g halloumi (ser do smażenia z mleka koziego)

pęczek szparagów (0,5 kg)

2 ząbki czosnku

papryczka chilli

kilka suszonych pomidorów

kilka filecików anchois

2 garście świeżych listków bazylii

suszona wędzona papryka

 

1. Halloumi pokrójcie w kostkę i podsmażcie na patelni.

2. W tym czasie oderwijcie zdrewniałe końcówki szparagów i pokrójcie szparagi na kawałki. Główki odłóżcie na bok.

3. Podsmażony ser zdejmijcie z patelni, rozgrzejcie olej, wrzućcie anchois, szparagi oraz rozgniecione ząbki czosnku.

4. Smażcie ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, następnie dodajcie posiekaną papryczkę chilli, pokrojone suszone pomidory i główki szparagów.

5. Po 2-3 minutach dodajcie ser i wędzoną paprykę, i smażcie – mieszając – jeszcze przez chwilę.

6. Zdejmijcie patelnię z ognia, dodajcie bazylię, doprawcie pieprzem i wymieszajcie.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin