Syrop glukozowo-fruktozowy to tańszy zamiennik cukru, który wyróżnia między innymi to, że znacznie łatwiej niż cukier przekształca się w tłuszcz. Krótko mówiąc, sprawia, że obrastamy w smalczyk.
Pizza z ziemniakami, anchois i bazylią
CIASTO:
250 g mąki pszennej (typ 00)
130 ml wody mineralnej
4 g suchych drożdży
łyżka oliwy extra vergine
szczypta soli
łyżeczka cukru
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
3-4 małe podłużne ziemniaki (tu: młode)
1 papryczka chilli
8-12 filecików anchois
1 mozzarella
garść listków bazylii
sól, pieprz
trochę rozmarynu
oliwa extra vergine
1. Przygotujcie ciasto. Ciepłą wodę wymieszajcie z cukrem i drożdżami. Następnie, wlejcie ją do miski z mąką, dodajcie sól i oliwę, i wyróbcie ciasto. Uformujcie kulę, umieśćcie ciasto w misce i przykrytą misę odstawcie w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Można również, jak ja w tym przypadku, użyć maszyny do chleba.
2. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w jak najcieńsze plastry. Najlepiej użyć do tego mandoliny, ale świetnie sprawdzi się też nóż do sera (skorzystałem z drugiej opcji). Plastry dobrze osuszcie papierowym ręcznikiem. Wymieszajcie ziemniaki z oliwą, szczyptą soli, pieprzem, posiekanym rozmarynem i posiekaną papryczką chilli, tak żeby plasterki dobrze pokryły się oliwą i przyprawami.
3. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 250 stopni.
4. Podzielcie ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkujcie na cienki placek.
5. Przełóżcie placki na blachy wyłożone papierem do pieczenia i odstawcie na 15 minut.
6. Na plackach rozłóżcie plasterki ziemniaków oraz fileciki anchois.
7. Na wierzchu, w przerwach pomiędzy plastrami ziemniaków, rozłóżcie kawałki mozzarelli. Skropcie pizzę oliwą.
8. Wstawcie pizze pojedynczo do piekarnika na środkowy poziom na ok. 8-10 minut. Używam górnej i dolnej grzałki, dolną wyłączam po 3-4 minutach.
9. Gotową pizzę udekorujcie listkami świeżej bazylii.
Smażone zielone szparagi z halloumi
ok. 200 g halloumi (ser do smażenia z mleka koziego)
pęczek szparagów (0,5 kg)
2 ząbki czosnku
papryczka chilli
kilka suszonych pomidorów
kilka filecików anchois
2 garście świeżych listków bazylii
suszona wędzona papryka
1. Halloumi pokrójcie w kostkę i podsmażcie na patelni.
2. W tym czasie oderwijcie zdrewniałe końcówki szparagów i pokrójcie szparagi na kawałki. Główki odłóżcie na bok.
3. Podsmażony ser zdejmijcie z patelni, rozgrzejcie olej, wrzućcie anchois, szparagi oraz rozgniecione ząbki czosnku.
4. Smażcie ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, następnie dodajcie posiekaną papryczkę chilli, pokrojone suszone pomidory i główki szparagów.
5. Po 2-3 minutach dodajcie ser i wędzoną paprykę, i smażcie – mieszając – jeszcze przez chwilę.
6. Zdejmijcie patelnię z ognia, dodajcie bazylię, doprawcie pieprzem i wymieszajcie.
zlosliwa_malpa