Smażony dorsz podany na pęczaku i wodorostach
(4 porcje)
400g pęczaku
2-3g (mała garść) suszonych wodorostów Wakame*
4 łyżki wina ryżowego Mirin
4 łyżki octu ryżowego
3 łyżki prażonych płatków migdałowych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
4x 150g kawałki filetów z dorsza
Sól morska
Świeżo zmielony pieprz
Olej/oliwa do smażenia
Zalej pęczak 2½ litra wody, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień, uchyl lekko przykrywkę i gotuj przez 20 minut, następnie zdejmij przykrywkę, wrzuć wodorosty i gotuj następne 15-20 minut aż woda odparuje.
Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce.
Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
Przypraw rybę solą i pieprzem, rozgrzej małą ilość oleju (tyle, żeby pokryła dno patelni cienką warstwą) i smaż skórą do góry minutę, wstaw do piekarnika i piecz 3-4 minuty, odwróć i piecz przez następne 3-4 minuty. ** Wyjmij z piekarnika i odstaw w ciepłe miejsce.
Wymieszaj ze sobą Mirin i ocet ryżowy, wlej do ugotowanego pęczaku a następnie dodaj płatki migdałowe, pietruszkę i szczypiorek. Wymieszaj, spróbuj i ewentualnie posól.
Uformuj zgrabne porcje pęczaku na talerzach a na górze ułóż dorsza.
* Możesz użyć pociętego w paski Nori.
** Czas pieczenia oczywiście jest tutaj tylko drogowskazem. Zależy od grubości fileta, temperatury patelni, etc. Pamiętaj żeby sprawdzić czy białko jest ścięte (mięso powinno zmienić kolor na biały i swobodnie się oddzielać). Postaraj się nie przegotować dorsza bo traci wtedy bardzo na smaku.
Dżem ananasowy
Składniki:
ok. 1800g ananasa (samego miąższu), (u mnie 3 nieduże ananasy)
400g cukru
20g pektyny
kilka łyżek soku z cytryny
kilka łyżek wody
Wykonanie:
Ananasy 'oprawić', miąższ pokroić w dość drobną kostkę. Przełożyć do garnka, zalać kilkoma łyżkami wody, tak aby dno garnka było pokryte cieniutką warstwą. Zagotować, zmniejszyć ogień po czym gotować pod przykryciem około godziny. W tym czasie ananasa puści sok i lekko zmięknie.Wyłączyć, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone ananasy zmiksować lekko blenderem w celu lekkiego rozdrobnienia miąższu, a NIE zrobienia całkowitej 'papki'. Ponownie zagotować.
Cukier wymieszać z pektyną. Wsypać do gotujących się owoców energicznie mieszając. Gotować jeszcze około 5 minut na malutkim ogniu, cały czas mieszając. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików*. Pasteryzować ok. 20 minut.
W podanych proporcji wyszło mi 6 słoików ok. 250ml każdy.
zlosliwa_malpa