dorsz i dżem ananasowy.docx

(1432 KB) Pobierz

Smażony dorsz podany na pęczaku i wodorostach

(4 porcje)

400g pęczaku

2-3g (mała garść) suszonych wodorostów Wakame*

4 łyżki wina ryżowego Mirin

4 łyżki octu ryżowego

3 łyżki prażonych płatków migdałowych

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

4x 150g kawałki filetów z dorsza

Sól morska

Świeżo zmielony pieprz

Olej/oliwa do smażenia

 

Zalej pęczak 2½ litra wody, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień, uchyl lekko przykrywkę i gotuj przez 20 minut, następnie zdejmij przykrywkę, wrzuć wodorosty i gotuj następne 15-20 minut aż woda odparuje.

Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce.

Rozgrzej piekarnik do 200ºC.

Przypraw rybę solą i pieprzem, rozgrzej małą ilość oleju (tyle, żeby pokryła dno patelni cienką warstwą) i smaż skórą do góry minutę, wstaw do piekarnika i piecz 3-4 minuty, odwróć i piecz przez następne 3-4 minuty. ** Wyjmij z piekarnika i odstaw w ciepłe miejsce.

Wymieszaj ze sobą Mirin i ocet ryżowy, wlej do ugotowanego pęczaku a następnie dodaj płatki migdałowe, pietruszkę i szczypiorek. Wymieszaj, spróbuj i ewentualnie posól.

Uformuj zgrabne porcje pęczaku na talerzach a na górze ułóż dorsza.

 

* Możesz użyć pociętego w paski Nori.

** Czas pieczenia oczywiście jest tutaj tylko drogowskazem. Zależy od grubości fileta, temperatury patelni, etc. Pamiętaj żeby sprawdzić czy białko jest ścięte (mięso powinno zmienić kolor na biały i swobodnie się oddzielać). Postaraj się nie przegotować dorsza bo traci wtedy bardzo na smaku.

 

Dżem ananasowy

 

Składniki:

ok. 1800g ananasa (samego miąższu), (u mnie 3 nieduże ananasy)

400g cukru

20g pektyny

kilka łyżek soku z cytryny

kilka łyżek wody

 

Wykonanie:

Ananasy 'oprawić', miąższ pokroić w dość drobną kostkę. Przełożyć do garnka, zalać kilkoma łyżkami wody, tak aby dno garnka było pokryte cieniutką warstwą. Zagotować, zmniejszyć ogień po czym gotować pod przykryciem około godziny. W tym czasie ananasa puści sok i lekko zmięknie.Wyłączyć, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wystudzone ananasy zmiksować lekko blenderem w celu lekkiego rozdrobnienia miąższu, a NIE zrobienia całkowitej 'papki'. Ponownie zagotować.

Cukier wymieszać z pektyną. Wsypać do gotujących się owoców energicznie mieszając. Gotować jeszcze około 5 minut na malutkim ogniu, cały czas mieszając. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików*. Pasteryzować ok. 20 minut.

W podanych proporcji wyszło mi 6 słoików ok. 250ml każdy.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin