Torcik mascarpone z truskawkami
SKŁADNIKI:
500 g mascarpone
6 żółtek
100 g cukru
1 opakowanie biszkoptów fingers
ok. 300 g truskawek
Truskawki umyj, osusz i pokrój na plasterki.
Żółtka wbij do miski, dodaj cukier i dokładnie zmiksuj na pulchną masę. Dodaj serek mascarpone i mieszaj by składniki dobrze się połączyły i nie było żadnych grudek serka.
Krem włóż do lodówki do schłodzenia.
Dno i boki tortownicy0 wyłóż biszkoptami - biszkopty na boki przetnij na połowę. Na ułożone ciastka nałóż połowę kremu. Na kremie poukładaj połowę truskawek i nałóż resztę kremu. Wyrównaj powierzchnie i ułóż na wierzchu resztę truskawek.
Wsadź do lodówki na kilka godzin, by ciasto mocno sie schłodziło.
Ciasto śliwkowe z Earl Greyem
kostka miękkiego masła
4 jajka
100 g marcepanu
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki gryczanej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka esencji waniliowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki pokruszonej esencji earl greya + 1 łyżka do posypania śliwek (użyjcie moździerza do sproszkowania herbaty)
około 1,5 kg śliwek
garść płatków migdałowych
Najpierw obierzcie śliwki i podzielcie je na połówki.
Przygotujcie sobie formę (np. 34 na 24 cm), wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzejcie do 180 stopni.
Masło z cukrem, solą utrzyjcie na krem. Dodajcie starty marcepan i znów mieszajcie lub miksujcie. Potem dodajcie po jednym rozmącone jajka. Wszystkie mąki i proszek do pieczenia zmieszajcie ze sobą i dodawajcie do miksowanej masy jajecznej. Na koniec wsypcie herbatę i wlejcie wanilię. Ciasto wyłóżcie na blachę a na nim ułóżcie połówki śliwek. Posypcie je brązowym cukrem, herbatą i płatkami migdałowymi.
Pieczcie je 45-50 minut.
zlosliwa_malpa