torcik mascarpone truskawkowy i ciasto śliwkowe.docx

(1234 KB) Pobierz

Torcik mascarpone z truskawkami

 

SKŁADNIKI:

500 g mascarpone

6 żółtek

100 g cukru

1 opakowanie biszkoptów fingers

ok. 300 g truskawek

 

Truskawki umyj, osusz i pokrój na plasterki.

Żółtka wbij do miski, dodaj cukier i dokładnie zmiksuj na pulchną masę. Dodaj serek mascarpone i mieszaj by składniki dobrze się połączyły i nie było żadnych grudek serka.

Krem włóż do lodówki do schłodzenia.

Dno i boki tortownicy0 wyłóż biszkoptami - biszkopty na boki przetnij na połowę. Na ułożone ciastka nałóż połowę kremu. Na kremie poukładaj połowę truskawek i nałóż resztę kremu. Wyrównaj powierzchnie i ułóż na wierzchu resztę truskawek.

Wsadź do lodówki na kilka godzin, by ciasto mocno sie schłodziło.

 

Ciasto śliwkowe z Earl Greyem

 

kostka miękkiego masła

4 jajka

100 g marcepanu

1 szklanka mąki pszennej

3/4 szklanki mąki gryczanej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżka esencji waniliowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżki pokruszonej esencji earl greya + 1 łyżka do posypania śliwek (użyjcie moździerza do sproszkowania herbaty)

około 1,5 kg śliwek

garść płatków migdałowych

 

Najpierw obierzcie śliwki i podzielcie je na połówki.

Przygotujcie sobie formę (np. 34 na 24 cm), wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzejcie do 180 stopni.

Masło z cukrem, solą utrzyjcie na krem. Dodajcie starty marcepan i znów mieszajcie lub miksujcie. Potem dodajcie po jednym rozmącone jajka. Wszystkie mąki i proszek do pieczenia zmieszajcie ze sobą i dodawajcie do miksowanej masy jajecznej. Na koniec wsypcie herbatę i wlejcie wanilię. Ciasto wyłóżcie na blachę a na nim ułóżcie połówki śliwek. Posypcie je brązowym cukrem, herbatą i płatkami migdałowymi.

Pieczcie je 45-50 minut.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin