Sałatka z bobu, szpinaku i sera morlacco del grappa
1 kg bobu
100 g szpinaku
250 g sera morlacco
oliwa exra vergine
pieprz, sól
Morlacco to lokalny, delikatny i sprężysty ser z północnych Włoch, wytwarzany z mleka krów rasy Burlina. Rozejrzyjcie się za nim (np. w delikatesach) i użyjcie w tej czy innej sałatce albo po prostu skonsumujcie samodzielnie. Można rzecz jasna zastąpić go innym delikatnym serem, nawet pleśniowym. Nie zrażajcie się wykorzystaną w sałatce ilością bobu. Po wyłuskaniu zostanie go ok. 600 g.
1. Wrzućcie bób do osolonego wrzątku, zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 12 minut.
2. W tym czasie umyjcie i wysuszcie szpinak.
3. Ugotowany bób przelejcie porządnie zimną wodą i obierzcie ze skórki.
4. W misce wymieszajcie szpinak, bób, porwany na kawałki ser, oliwę oraz pieprz
Cytrynowa sałatka z rukoli i szparagów
ok. 50 g rukoli
ok. 50 g endywii (można użyć samej rukoli lub endywii albo innych liści np. roszponki)
ok. 250 - 300 g zielonych szparagów
250 g pomidorków koktajlowych
1-2 cytryny
oliwa extra vergine
pieprz
sól (opcjonalnie)
1. Zagotujcie osoloną wodę w dość szerokim, ale niekoniecznie głębokim rondlu.
2. Odłamcie zdrewniałe końcówki szparagów i gotujcie szparagi przez trzy minuty. Odcedźcie i natychmiast przerzućcie je do miski z zimną wodą (najlepiej z kostkami lodu).
3. W tym czasie do miski dodajcie umytą zieleninę i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
4. Dodajcie pokrojone w większe kawałki szparagi.
5. Odetnijcie końcówki cytryn, a następnie nożem usuńcie z nich skórę (w taki sam sposób, w jaki obiera się pomarańczę czy ananasa). Następnie, ostrym nożem wykrójcie cząstki cytryn, usuwając błony. Cząstki owoców dodajcie do sałatki, a z tego, co zostanie z cytryn, wyciśnijcie sok do miski.
6. Wlejcie oliwę extra vergine, doprawcie pieprzem i solą (wg uznania), a na koniec delikatnie wymieszajcie (najlepiej palcami).
Sałatka z fasolki szparagowej, pomidorów i sera
ok. 300 g młodej fasolki szparagowej
4 pomidory paprykowe (lub malinowe)
5 małych pomidorków malinowych (lub np. kilka koktajlowych)
główka sałaty radicchio lub rzymskiej
ok. 80 g twardego sera
sól, pieprz
1. Ugotujcie fasolkę w osolonej wodzie do miękkości, ale tak, by zachowała sprężystość (nie może się rozpadać).
2. W tym czasie do miski wrzućcie porwane na mniejsze kawałki liście sałaty oraz pokrojone na kawałki pomidory (duże pomidory można obrać ze skóry).
3. Ugotowaną fasolkę ostudźcie w zimnej wodzie, dokładnie odcedźcie i dodajcie do sałatki.
4. Dodajcie ser starty na grubej tarce, pieprz oraz oliwę, a całość wymieszajcie.
zlosliwa_malpa