Smażone banany (mogą być w nalesnikach)
Składniki
dla 2 osób
naleśniki (wg przepisu jaki uzywasz), 4 sztbanany, 4 sztsok pomarańczowy dobrej jakości, 1/2 szklankicukier waniliowy, do posypaniamasło do smażenia albo dobry olej, 2 łyżkirum lub inny alkohol, 2 łyżki
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min
Na patelni rozgrzać masło (nie przypalić). Położyć obrane banany. Smażyć na małym ogniu z dwóch stron ok. 3 min na jedną stonę. Po obróceniu na drugą strone posypać banany cukrem waniliowym (jak ktoś lubi bardzo słodkie to też cukrem pudrem). Ostrożnie przewracać bo sie rozpadają. Podlać sokiem pomarańczowym (najlepiej świeżym). Smażyć jeszcze 1 min. ZGASIĆ OGIEŃ!!! Bo alkohol sie zapali. Dolac rum (jak dla dzieci to oczywiście bez niego). Podać na ogrzanych talerzach i polać sosem z patelni. Można ozdobić listkami mięty i ząbkiem pomarańczy - wg uznania. Pycha!!!Można usmażone banany zawinąć w ciepłe naleśniki i dopiero podlać sosem i ozdobić.Danie bardzo sycące i bardzo smaczne.
zlosliwa_malpa