Torcik krakersowy
Przygotowanie: 30 min.Oczekiwanie: 24 godzTrudność: dość łatwe
Składniki na 18 porcji
•
3 paczki krakersów
pół tabliczki startej gorzkiej czekolady
pół szkl. rumu, ale niekoniecznie
Masa 1:
2,5 szkl. mleka
2 budynie waniliowe
5 łyżek cukru
kostka prawdziwego masła (200 g)
Masa 2:
gotowy karmel w puszce typu "Krówka"
Masa 3:
750 ml śmietanki kremówki 36%
dwie łyżki cukru pudru
3 śmietan-fixy
Etapy przygotowania
1.
Na dnie blaszki (ok. 30x20 cm) ułożyć warstwę krakersów. Skropić obficie rumem.
2.
Masa 1: na mleku ugotować budyń, dodać cukier, jak ostygnie utrzeć z masłem. Wyłozyć na krakersy, a następnie masę budyniową przykryć drugą warstwą krakersów i również skropić rumem.
3.
Następnie na krakersy wyłożyć masę 2 karmelową, jest dosyć gęsta, więc proponuję wykladać małymi porcjami i na koniec równomiernie rozsmarować. Karmel również przykryc warstwą krakerów, które trzeba skropić rumem.
4.
Masa 3: Smietankę wymieszać z cukrem, ubić, dodać śmietan-fixy, jak już będzie super sztywna wyłożyć na ostatnią warstwę karakersów, posypać startą czekoladą, włożyć do lodówki na dobę.
zlosliwa_malpa