Jak zrobić lasagne.pdf

(51 KB) Pobierz
Jak zrobić lasagne
Jak zrobić lasagne?
Lasagne bolognese to tradycyjne włoskie danie. Jego podstawę
stanowi makaron „lasagne”, czyli specjalne prostokątne kluchy, oraz
sos bolognese – pomidorowy sos z mielonym mięsem, przyprawami i
dodatkami według uznania.
Potrzebne składniki (na cztery osoby).
- paczka makaronu „lasagne”,
- 30 dag mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe lub wieprzowo-
wołowe),
- 2 puszki pomidorów,
- do sosu można dodać 3-4 pieczarki,
- włoszczyzna (1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera)
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
- sól, oregano, bazylia, tymianek,
- 1 ½ szklanki sosu beszamelowego,
- 1 ½ szklanki tartego sera (najlepsza będzie mieszanka pół na pół
sera goudy i mozarelli, ale można też dodać parmezanu),
- 2 łyżki masła.
Sos beszamelowy.
W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki i
mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy ½ szklanki mleka i
energicznie mieszamy trzepaczką. Do gęstniejącego sosu dolewamy
jeszcze jedną całą szklankę mleka i też szybko mieszamy trzepaczką.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i kiedy sos ma postać gęstej
śmietany ściągamy z ognia.
Sos bolognese.
Mięso z rozdrobnionym czosnkiem podsmażamy na oliwie przez około
15 minut. W czasie smażenia rozdrabniamy mięso na jak najmniejsze
kawałki. Następnie do podsmażonego mięsa wlewamy pomidory,
dodajemy poszatkowaną włoszczyznę, doprawiamy solą, oregano,
bazylią, tymiankiem i wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Sos
powinien dusić się około 40 minut (tradycyjnie bolognese dusi się
nawet 3 godziny).Kiedy sos już trochę przestygnie dodajemy do
niego tarty ser i mieszamy.
1
Lasagne.
Makaron gotujemy na półmiękko we wrzącej
osolonej wodzie i odcedzamy.
W żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym masłem, układamy na
przemian: warstwę sosu bolognese, warstwę makaronu, warstwę
sosu beszamelowego i znowu sos bolognese… i tak do wyczerpania
składników. Ostatnią warstwą powinien być sos bolognese, na
wierzch posypujemy jeszcze odrobiną tartego sera. Danie zapiekamy
w piekarniku w temp. 180 st. przez około 40 minut. Podajemy
gorące.
2
 
28332240.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin