Odcinek 4
Premiera 20. maja 2010, godz.22:00
Kotlety mielone
Kotlety mielone zaraz po kotletach schabowych to nasze ulubione danie!
W programie “Rewolucja na talerzu” nasze prowadzące, pokażą trzy sposoby na przygotowanie soczystych i pysznych kotletów mielonych.
Wersja dla tradycjonalistów - pyszny kotlet mielony z udźca indyka podawany z twarożkiem, z pieczonymi ziemniakami i buraczkami. Druga wersja dla dbających o linię i preferujących szybkie dania, to ekspresowe mielone z piersi kurczaka gotowane na parze z surówką. Mielone z fetą to nasza trzecia propozycja, która charakteryzuje się niebanalnym i oryginalnym smakiem. Wszystkie trzy wersje kotletów pomagają zachować szczupłą sylwetkę i zdrowy wygląd. W czwartym odcinku zdradzimy tajemnicę, która z roślin jest środkiem na długowieczność i piękny wygląd? Co powinniśmy jeść żeby nasze włosy były błyszczące, a nasz wzrok był sokoli? Na te i na inne pytania znajdą Państwo odpowiedzi w naszym programie! Zapraszamy!
MIELONE Z UDŹCA INDYKA Z ZIEMNIAKAMI I BURAKAMI
- 200g udźca z indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 mały pęczek lubczyku
- 1 małe jajko
- oliwa
- 1 burak
- 1 ziemniak
- 200g twarożku kremowego
- pół pęczka szczypiorku
- cytryna
- sól, pieprz
Umyte warzywa (ziemniaki i buraki) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Posiekać cebulę, czosnek, natkę pietruszki i lubczyk, wsypać do mielonego mięsa. Dodać jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować kotleciki, kłaść je na wysmarowanej oliwą kratce. Wstawić do piekarnika po ok.30 minutach pieczenia warzyw i piec dalej z nimi przez 20 minut.
Zrobić twarożek: posiekać szczypiorek, połączyć z serkiem, skórką z cytryny i przyprawami. Twarożek podawać z gotowymi kotletami i warzywami.
tradycyjne danie liczy 570 kcal, nasza wersja 390 kcal
EKSPRESOWE MIELONE Z PIERSI KURCZAKA
na kotlety:
- 2 Piersi z kurczaka
- skórka z 1 jednej limonki
- sok z połowy limonki
- imbir ok. 2 cm
- białko z jajka
na sałatę:
- 2 garści roszponki
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 2 łyżki prażonych pestek dyni
- garść kiełków lucerny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
Zetrzeć na tarce imbir i skórkę z limonki. Pierś przekroić na kilka części. Do malaksera wrzucić mięso, przyprawy, czosnek, białko, sok i skórkę z limonki. Całość zmiksować. Z gotowej masy formować pulpeciki i układać w naczyniu do gotowania na parze. Gotować na parze 20 minut.
W misce przygotować dressing do sałaty: miód wymieszać z sokiem z limonki, wyciśniętym czosnkiem i oliwą, roztrzepać. Dodać liście sałat i kiełki, wymieszać. Uprażyć pestki dyni. Kotlety i sałatę podawać z ugotowaną kaszą gryczaną. Całość posypać pestkami.
tradycyjne danie liczy 570 kcal, nasza wersja 300 kcal
MIELONE Z WOŁOWINY Z FETĄ
200g mielonego chudego mięsa wołowego ( udziec lub ligawa)
2 ząbki czosnku
garść szałwii
1 jajko
200 g fety
sól, pieprz
na sałatkę:
200g szpinaku
2 suszone morele
4 orzechy włoskie
4 pomidorki cherry
1 łyżeczka oliwy
ocet balsamiczny
Posiekać szałwię i czosnek. Fetę pokroić w kostkę. Przyprawić mięso ziołami, solą i pierzem, dodać jako i dokładnie wyrobić. Formować małe okrągłe kotleciki i nadziewając je kostkami fety. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut (długość pieczenia dostosuwujemy do wielkości kotlecików)
Morele przekroić na połówki, wrzucić na skropioną oliwą patelnie, dodać liście szpinaku, przekrojone na pół pomidorki cherry i pokruszone orzechy. Poddusić krótką chwilę, dodać ocet balsamiczny, sól i pieprz.
tradycyjne danie liczy 570 kcal, nasza wersja 370 kcal
psotnica23