Salad.doc

(61 KB) Pobierz
Sałatka z białej kapusty

Sałatka z białej kapusty.'główka kapusty,

4 ogórki kiszone lub korniszony,

2 pomidory,

10 dag sera owczego : solanu lub bryndzy,

natka,

1/2 kubka śmietany  kremówki,

sól,

pieprz.

 

SOS

6 łyżek oleju lub oliwy,

łyżeczka musztardy,

2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny,

pół strączka ostrej papryczki,

2 łyżki posiekanych ziół ( pietruszka, szczypiorek,

trybula, estragon ),

sól,

pieprz.

 

Kapustę umyć, posztkować. Wrzuć do osolonego wrzątku,

gotować przez 5 -6 minut, osączyć.

Ogórki pokroić w krążki. Pomidory umyć, przekroić na pół,

usunąć pestki, pokroić w kostkę. Ser pokruszyć.

Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, ewentualnie

dosolić, dodać trochę białego pieprzu, wymieszać.

Sałatkę przełożyć do salaterki. Polać śmietaną i posypać

drobno posiekaną natką.

Ocet lub sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem,

następnie ubijając trzepaczką do piany dodać stopniowo

oliwę i musztardę.Sos mieszać tak długo, aż wszystkie

składniki dokładnie się połączą. Dodać bardzo drobno

posiekaną papryczkę i zioła, sól i pieprz. Wymieszać.

Sos podać osobno.Sałatka z pomarańczy.ś60 dag marchewki,

cytryna,

2 kwaskowate pomarańcze,

kilka kropli olejku pomarańczowego,

sól,

cukier puder.

 

Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych

otworach. Pomarańcze sparzyć, obrać, podzielić na

cząstki. Odłożyć 8-9 do dekoracji, pozostałe pokroić na

małe kawałki. Wymieszać z utartą marchewką.

Wycisnąć sok z cytryny, dodać olejek pomarańczowy,

cukier puder do smaku i  szczyptę soli. Sosempolać

sałatkę. Wymieszać. Przełożyć na półmisek. Odstawić

na 1/2 godz. w chłodne miejsce.

Przed podaniem przybrać pozostałymi cząstkami

pomarańczy. Podawać jako przystawkę lub na deser.

Sałatka może być również dodatkiem do drobiu na ciepło

lub na zimno.

NASZA  RADA

Marchewkę można zastąpić sałatą. Liście kroimy w

paseczki, wkładamy do salaterki, dodajemy szczyptę soli,

cukier, olejek pomarańczowy, sok z cytryny i pomarańczy,

oliwę, dokładnie mieszamy. Przybieramy cząstkami

pomarańczy.Sałatka z kurczaka (wersja I).N125 g. piersi z kurczaka,

6 plastrów ananasa z puszki,

30 g. rodzynków,

100 g. kukurydzy z puszki,

125 ml. majonezu,

sól,

pieprz,

szczypta curry.

 

Piersi kurczaka  ugotować w małej ilości posolonej wody.

Gdy wystygną, pokroić w drobną kostkę. Ananasa wyjąć

z puszki, osączyć, pokroić w grube kawałki. Rodzynki

spażyć, odcedzić dokładnie na sicie, wystudzić.

Kukurydzę przelać wodą, osączyć. Wszystkie składniki

połączyć. Dodać majonez doprawiony do smaku curry,

solą i pieprzem.

Jeśli chcemy powiększyć objętość sałatki, możemy

dodać 3-4 łyżki ugotowanego na sypko ryżu.Sałatka tropikalna.
6 plastrów ananasa,

2 pomarańcze,

50 g. rodzynek,

60 ml. soku ananasowego,

łyżka miodu,

sól,

łyżka soku z cytryny,

2 łyżki oleju,

szczypta imbiru.

 

Ananasy wyjąć z puszki, dokładnie osączyć, pokroić na

spore kawałki. Pomarańcze obrać i pokroić nad dużym

talerzem żeby zebrać wyciekający sok. Rodzynki sparzyć.

Gdy wystygną i obciekną, wymieszać z owocami.

Sok zpomarańczy połączyć z ananasowym i cytrynowym.

Dodać miód. Ukręcić razem wszystkie składniki i

przyprawić. Gotowym sosem delikatnie skropić owoce.Sałatka śledziowa.…600 g. ziemniaków,

250 g. filetów ze śledzi,

duża cebula,

sól,

duże, kwaskowate jabłko,

5 konserwowych buraczków,

100 g. kiszonych ogórków,

150 ml. majonezu,

150 ml. chudego,  naturalnego jogurtu,

łyżka octu  winnego,

2 łyżki z zalewy po buraczkach ( niekoniecznie ),

szczypta białego  pieprzu.

 

Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i

ugotować w mundurkach w osolonej wodzie przez 25-30

minut. Filety wymoczyć w zimnej wodzie, osuszyć, pokroić

w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w krążki, a obrane jabłko

w kostkę.  Buraczki osączyć, pokroić w kostkę, ogórki - w

plasterki.

Ziamniaki odcedzić, dokładnie wystudzić, obrać, pokroić

w plasterki i delikatnie wymieszać z pozostałymi

składnikami.

Majonez wymieszać z jogurtem, octem i pieprzem. Jeśli

sos będzie za mało kwaskowaty, dodać do smaku zalewę

buraczaną.

Sałatkę przełożyć na salaterkę i polać różowym sosem. Sałatka z tuńczyka.Q400 g. tuńczyka z puszki,

1/2 grejpfruta (niekoniecznie ),

banan,

250 ml. majonezu,

łyżeczka soku cytrynowego,

3 jajka ugotowane na twardo,

słodka papryka,

sól,

125 ml. chudego jogurtu,

kilka liści sałaty do przybrania.

 

Rybę wyjąć z puszki, osączyć i  pokroić  na kawałki

jednakowej wielkości.  Banany obrać pokroić na  plasterki,

skropić sokiem z cytryny. Grejpfruta obrać, wyjąć miąższ z

osłonek, podzielić na cząstki. Jajka obrać, dwa pokroić w

kostkę, trzecie pokroić na ósemki.

Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać do smaku sól i

odrobinę  papryki.

Liście sałaty dokładnie umyć, osuszyć i wyłożyć nimi

salaterkę. Kawałki tuńczyka delikatnie wymieszać z

cząstkami grejpfruta, jajkami pokrojonymi w kostkę,

plasterkami banana. Zalać sosem.

Sałatkę ułożyć na liściach sałaty, udekorować ósemkami

jajek i posypać papryką. Sałatka indyjska.!100 g. długoziarnistego ryżu,

100 g. czerwonej fasoli z puszki,

mała cebula,

kostka rosołowa,

strąk czerwonej papryki (świeżej  lub konserwowej ),

50 g. kukurydzy z puszki,

pomarańcza,

łyżka  soku cytrynowego,

natka,

3 łyżki oliwy,

sól,

pieprz.

 

Ryż opłukać i ugotować na sypko w dużej ilości  wody z

dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzić. Dokładnie

wystudzić.

Fasolę i kukurydzę wyjąć z puszki, opłukać i osączyć.

Paprykę pokroić na kawałki. Cebulę obrać  i pokroić w

plasterki. Pomarańczę obrać i pokroić na  cząstki.

Sok cytrynowy doprawić solą i  pieprzem. Stopniowo

dolewać oliwę cały czas ucierając.

Do zimnego ryżu dodać wszystkie składniki, polać sosem

i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dosolić  do smaku.

Natkę drobno posiekać. Przed podaniem posypać  nią

sałatkę. Sałatka z kalarepką.Âpół główki  sałaty,

6  rzodkiewek,

młoda kalarepka,

sól,

4 łyżki śmietany,

pieprz,

garść rzeżuchy.

 

Sałatę i rzodkiewki przebrać, umyć, osączyć. Kalarepkę

obrać. Z rzodkiewek usunąć liście i łodygi. Razem z 

kalarepką  pokroić na plasterki.

Liście sałaty porozrywać na części, włożyć do miski. Na

wierzchu położyć plasterki rzodkiewki i kalarepki.

Śmietanę doprawić solą i pieprzem, polać   warzywa.

Wierzch sałatki posypać rzeżuchą.

Przekąska z serem.ăgłówka sałaty,

2 dymki,

2 jajka ugotowane na twardo,

2 pomidory,

20 czarnych oliwek,

zielona papryka,

100 g. chudej szynki lub  piersi z kurczaka,

150 g. sera camembert lub rokpol.

SOS

2 łyżki oleju,

sól,

sok z 1/2 cytryny,

ząbek czosnku.

 

Liście sałaty rozdzielić, umyć, osączyć. Dymkę obrać,

pokroić w cienkie krążki.

Pomidory umyć, razem z jajkami pokroić na ćwiartki.

Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w krążki,

oliwki osączyć. Ser  pokroić w drobną kostkę. Szynkę

pokroić w cienkie słupki.

Sałatę rozłożyć na salaterce. Dodać warzywa, ser,

wędlinę i jajka. Wierzch posypać oliwkami.

Z oleju i soku z cytryny ukręcić sos. Dodać  zmiażdżony

ząbek czosnku, posolić do smaku.

Sałatkę polać sosem.    Z szynką  i pieczarkami.c400 g. ryżu,

400 g. pieczarek,

świeży ogórek,

2 cebule,

200 g. szynki,

2 łyżki kaparów (niekoniecznie ),

3  łyżki octu winnego,

7 łyżek oliwy,

sól,

pieprz,

szczypta cukru,

świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia.

 

Ryż opłukać, gotować przez 17 minut w dużej ilości

osolonej wody. Odcedzić.

Pieczarki i ogórek obrać, umyć, pokroić w plasterki.Cebulę

pokroić w kostkę, szynkę w paseczki. Kapary posiekać.

Składniki połączyć dodać ryż, posolić i popieprzyć.

Z oliwy, octu winnego i cukru zrobić sos. Polać ryż z

warzywami, delikatnie wymieszać. Posypać posiekanymi

ziołami.Warzywna z orzechami.1400 g. ryżu,

3 marchewki,

3 pory,

400  g. selera,

100 g. siekanych orzechów włoskich,

łyżka octu ziołowego,

2 łyżki soku z cytryny,

sól,

pieprz,

3 łyżki natki,

1/2 łyżeczki cukru,

5 łyżek oleju słonecznikowego.

 

Ryż opłukać, gotować 15 minut w dużej  ilości osolonej

wody. Odcedzić.

Marchewki i seler obrać, umyć, pokroić w  słupki. Pory

umyć, pokroić w krążki. Wymieszać, połączyć z ryżem,

dodać orzechy, sól  i pieprz.

Z octu, soku z cytryny, cukru i oleju ukręcić sos. Polać

nim warzywa i  ryż.

Wymieszać. Posypać drobno posiekaną natką.Sałatka z porów.‚3 pory (40-50 dag),

12 czarnych oliwek bez pestek,

pieprz i sól,

 

Pory opłukać pod bieżącą wodą, odciąć korzenie oraz

jedną trzecią zielonych liści. Następnie przepołowić pory

wzdłuż i jeszcze raz dokładnie opłukać. Każdą połówkę

przekroić wzdłuż.Pory włożyć do garnka z wrzącą osoloną

wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu 3-4 min.,

następnie dokładnie osączyć na sitku i ułożyć na

podłużnym półmisku.

 

SOS:

4 łyżki oliwy,

sok z 1/2 cytryny,

cukier i sól,

 

Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą

i cukrem. Pory polać sosem  i obficie posypać pieprzem.

Sałatkę przybrać oliwkami i schłodzić w lodówce.

Sałatka ziemniaczana.W40 dag ziemniaków,

1 czerwona cebula (10 dag),

25 dag kiełków soi,

1/2 łyżeczki kminku,

sól,

 

SOS:

1 łyżka musztardy,

1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru,

1 łyżka soku z cytryny,

1 łyżka mleka skondensowanego,

6 łyżek jogurtu naturalnego,

 

Ziemniaki umyć, ugotowac (w łupinach) z kminkiem,

ostudzić, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę

obrać i pokroić w drobną kostkę. Kiełki opłukać, osączyć

na sitku. Dodać  razem z cebulą do ziemniaków. Posolić

i wymieszać.

Musztardę zmieszać z sokiem cytrynowym, mlekiem,

jogurtem i imbirem. Sałatkę polać sosem i otrożnie

wymieszać.Surówka z patisonów.|2 młode patisony (30-40 dag),

2 pomidory,

1 cebula (10 dag),

2 łyżki oleju słonecznikowego,

2 łyżki soku z cytryny,

cukier i sól,

 

Cebulę obrać, pokroic w kostkę. Pomidory umyć, osączyć

i pokroić w ósemki. Patisony umyć i zetrzeć na tarce do

jarzyn. Warzywa wymieszać. Olej połączyć z sokiem z

cytryny, posolić i posłodzić. Warzywa polać sosem

i jeszcze raz wymieszać.Sałatka Lukullusa.Î25 dag sera edamskiego,

1 szklanka drobnej fasoli ( może być kolorowa),

2 filety śledzi korzennych lub matiesów (20-25 dag),

2 cebule,

10 śliwek z octu,

2 łyżki posiekanego szczypiorku,

6 łyżek posiekanej natki pietruszki,

10 szklanka sosu tatarskiego,

pieprz,

3-4 ząbki czosnku,

sól.

 

Ser pokroić w drobną kostkę. Śledzie (wymoczone i

oczyszczone) drobno posiekać. Cebulę obrać, opłukać

i pokroić w drobną kostkę. Śliwki pokroić w cienkie

paseczki. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do sosu

tatarskiego. Fasolkę namoczyć, gotować do miękkości,

odcedzić i ostudzić. Wszystkie składniki połaczyć i zalać

sosem, dobrze wymieszać, posypać zieleniną, odstawić

do lodówki na 30 min. Podawać z pieczywem.­Sałatka z kurczaka (wersja II).ĺ1 kurczak wędzony (ok. 80 dag),

1 puszka kukurydzy,

1 puszka ananasa w plastrach,

3 łodygi selera naciowego,

1 jabło,

5 łyżek majonezu,

1 strąk czerwonej papryki,

cukier,

sól,

pieprz.

 

Z kurczaka wytrybować kości, a mięso pokroić w drobną

kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Plastry ananasa

wyjąć z syropu na małe kawałki. Seler umyć, obciąć

większe liście, a łodygi drobno pokroić. Jabłko umyć,

obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.

Połączyć wszystkie składniki, jeśli trzeba - posolić, i zalać

majonezem, doprawionym cukrem i pieprzem. Dobrze

wymieszać i schłodzić w lodówce 1-2 godz. Paprykę umyć

oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski.

Tuż przed podaniem przybrać sałatkę papryką.Sałatka meksykańska.awokado,

2-3 pomidory,

cebula,

musztarda,

sok z cytryny,

pieprz i sól,

 

Awokado obrać, przekroić na połówki i (po usunięciu

pestki) skropić sokiem z cytryny, pokroić w plasterki.

Pomidory obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Obraną

cebulę pokroić w  kostkę. Wszystkie składniki połączyć,

wymieszać, doprawić solą, pieprzem i musztardą.

Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce.Sałatka grecka._ogórek,

2-3 pomidory,

cebula,

zielona papryka,

6 łyżek oliwy,

2 łyżki octu winnego,

1/2 łyżeczki soli,

pieprz,

czarne oliwki z puszki,

ser feta,

 

Ogórek umyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Umyte,

osuszone i również nie obrane pomidory pokroić w

ósemki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Paprykę oczyścić

z pestek, pociąć na paski. Ser pokroić w kostkę.

Ocet utrzeć z solą i pieprzem. Dodać oliwę, wymieszać.

Warzywa ułożyć w salaterce, posypać oliwkami i serem.

Zalać sosem i wymieszać tuż przed podaniem.

 

Grecki owczy ser feta można zastąpić polską bryndzą lub

słonym białym twarogiem.Sałatka ananasowo-selerowa.o40 dag selera naciowego,

2 torebki ryżu (25 dag),

10 dag łuskanych orzechów włoskich,

1 puszka ananasa,

4 czubate łyżki majonezu,

2 łyżki śmietany,

sok z 1/3 cytryny,

sól i pieprz,

 

Seler opłukać, osączyć i pokroić na drobne kawałki. Ryż

ugotować w lekko osolonej wodzie, osączyć i ostudzić.

Orzechy posiekać, ananasa osączyć z zalewy i pokroić

na drobne kawałki. Wszystkie składniki wymieszać. W

osobnym naczyniu połączyć majonez z sokiem z cytryny i

śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać

z otrzymanym sosem, wstawić do lodówki, a następnie

przełożyć do plastykowego pojemnika lub słoja.
Biała sałatka.ě2 białe rzodkwie (30 dag),

2 jabłka,

10 dag truskawek.

 

SOS :

1/2 szklanki jogurtu naturalnego,

1/4 szklanki śmietany kremówki,

2 łyżki soku z cytryny,

cukier,

szczypta imbiru.

 

Rzodkiew umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki.

Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę

Truskawki umyć, osączyć i poprzekrawać na pół.

Wszystkie składniki wymieszać.

 

SOS :

Śmietanę ubić, wymieszać z jogurtem, cukrem i imbirem.

Sałatkę skropić sokiem z ctryny i polać sosem.Sałataka z bobu._30 dag młodego bobu,

6 pieczarek (20 dag),

1 cytryna,

1/2 szklanki majonezu lub 3 łyżki oleju,

2 łyżki natki pietruszki,

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin