Sałatka z buraka z fasolką i fetą(3).docx

(275 KB) Pobierz

Sałatka z buraka z fasolką i fetą.

Nigdy nie przepadałam za burakami. W dzieciństwie były częstym towarzystwem dla kotletów mielonych i pamiętam, że zawsze grzebałam w nich widelcem bez entuzjazmu. Ba, próbowałam je nawet zakopywać pod puree z ziemniaków (tak jak i inne surówki), jednak z racji koloru i mistrzowskiego poziomu w zabarwianiu wszystkiego, do czego się zbliżyły - nie było to wcale takie łatwe. Buraczki zostały mi nie tak dawno polecone, jako warzywo świetnie odkwaszające organizm i ogólnie bardzo zdrowe. Zadzwoniłam więc do mamy po przepis na tamte buraczki na ciepło i, no cóż, okazało się, że buraczki mi bardzo smakują. Zadziwiające, jak człowiekowi gust i smak zmieniają się przez lata. 

http://4.bp.blogspot.com/-rI9lwVx9yvc/UO9M8adibiI/AAAAAAAAD94/q7YcKLXHI98/s640/salatkazburaczka1.jpg

Widziałam na blogach sałatki, carpaccio, risotta i całą masę innych wariacji na temat buraka. I postanowiłam spróbować - bo skoro buraczki na ciepło już nie są be, to może uda się też oswoić inne postaci buraka? Udało się! Sałatka jest wyśmienita i będzie częstym gościem w moim jadłospisie. Polecam nawet tym, którzy wielkimi fanami tej bulwy nie są. Przepis podaję na jedną porcję. Bowiem Facet nadal żywi do buraka uczucia pełne nienawiści.

http://2.bp.blogspot.com/-uYeVzTDm6JE/UO9NoCuXK0I/AAAAAAAAD-A/McSOPeGE8lg/s640/salatkazburaczka2.jpg

PYSZNA SAŁATKA Z BURAKA

przepis na 1 porcję

1 średni burak

garść fasolki szparagowej

plaster sera typu feta

1 łyżka płatków migdałów

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki octu balsamicznego

świeżo mielony pieprz

 

Buraki (bo warto jest ich od razu przygotować więcej) dokładnie myjemy, osuszamy , zawijamy każdy osobno w folię aluminiową i pieczemy w 190 stopniach przez około 45 minut (większe sztuki koło godziny). Po tym czasie studzimy, odwijamy, obieramy i kroimy na plasterki. 

Fasolkę wrzucamy do osolonego wrzątku na około 5 minut (mowa tu o mrożonej). Po tym czasie zanurzamy w wodzie z lodem lub po prostu przepłukujemy lodowatą wodą. Dokładnie odcedzamy. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.

Na talerzu rozkładamy kolejno: plastry buraka, fasolkę, posypujemy pokruszoną fetą. Polewamy octem balsamicznym i oliwą. Posypujemy płatkami migdałów, a na końcu świeżo zmielonym pieprzem.

http://3.bp.blogspot.com/-eD80WY4djqM/UO9Phh2JhhI/AAAAAAAAD_k/9n9LqqroTvk/s640/salatkazburaczka3.jpg

 

You might also like:

Sałatka z kurczakiem i ryżem.

Lunchbox do pracy.

Lunchbox/ co do pracy?

Sałatka do pracy - kolejny lunchbox.

LinkWithin

Autor: Miss Disorderly o 03:09 7 komentarzy:

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook

Etykiety: do pracy, lunchbox, obiadowo, sałatki, warzywnie

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin