Szyszki na dwa sposoby.docx

(23 KB) Pobierz

Szyszki na dwa sposoby

Składniki

SPOSÓB PIERWSZY:

250g margaryny
400g krówek lub irysów
250-300g ryżu preparowanego-dmuchanego
1 łyżka kakao

SPOSÓB DRUGI:

250g margaryny
400g krówek lub irysów
250-300g ryżu preparowanego (dmuchanego)
2-3 łyżki mleka w proszku

OBA SPOSOBY WYKONUJEMY NASTĘPUJĄCO:

Margarynę i krówki rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy kakao (sposób pierwszy) lub mleko w proszku (sposób drugi), mieszamy i zdejmujemy z ognia. Następnie wsypujemy tyle ryżu preparowanego, żeby można było formować szyszki. Ja szyszki robią za pomocą małej łyżeczki do herbaty, dzięki czemu jest ich bardzo dużo. Gotowe szyszki odkładamy na chwilę w chłodne miejsce, żeby stężały.

Sposób drugi jest wskazany dla osób, które mają alergie na kakao.

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=84717

 


Ilość ryżu preparowanego zależy od  tego, czy krówki są kruche czy ciągnące. Czasem masa pochłonie więcej, a czasem mniej ryżu.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin