Szyszki na dwa sposoby
Składniki
SPOSÓB PIERWSZY:250g margaryny400g krówek lub irysów250-300g ryżu preparowanego-dmuchanego1 łyżka kakaoSPOSÓB DRUGI:250g margaryny400g krówek lub irysów250-300g ryżu preparowanego (dmuchanego)2-3 łyżki mleka w proszku
OBA SPOSOBY WYKONUJEMY NASTĘPUJĄCO: Margarynę i krówki rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy kakao (sposób pierwszy) lub mleko w proszku (sposób drugi), mieszamy i zdejmujemy z ognia. Następnie wsypujemy tyle ryżu preparowanego, żeby można było formować szyszki. Ja szyszki robią za pomocą małej łyżeczki do herbaty, dzięki czemu jest ich bardzo dużo. Gotowe szyszki odkładamy na chwilę w chłodne miejsce, żeby stężały.Sposób drugi jest wskazany dla osób, które mają alergie na kakao.
Ilość ryżu preparowanego zależy od tego, czy krówki są kruche czy ciągnące. Czasem masa pochłonie więcej, a czasem mniej ryżu.
marzena898