Balti kurczak.docx

(13 KB) Pobierz

Balti kurczak

Składniki

2 łyżki oleju,
1 duża cebula (posiekana),
2 ząbki czosnku (rozgniecione),
2 duże czerwone papryki (pokrojone w kostkę),
500 g piersi z kurczaka (pokrojonych w dużą kostkę),
świeża kolendra do posypania.

Balti sos:
2 łyżki oleju,
2 duże cebule (posiekane),
2 ząbki czosnku,
2,5 cm korzenia imbiru

,
1 puszka pomidorów ,
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/4 łyżeczki chilli,
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
1 listek laurowy,
sol i pieprz do smaku

.

1. Zaczynamy od zrobienia balti sosu

. Do blendera wrzucamy czosnek i obrany ze skóry imbir oraz łyżeczke wody, miksujemy dokładnie wszystko na jednolita pastę. Na rozgrzany wok lub patelnie wlewamy 2 łyżki oleju dodajemy posiekane cebule oraz pastę z blendera, smażymy okolo 5 minut aż cebula zrobi się zlota. Wlewamy pomidory z puszki a następnie dodajemy paprykę, kurkumę, kmin, kolendrę, chilli, kardamon, listek laurowy oraz sol i pieprz do smaku. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie dusimy na małym ogniu okolo 20 minut ,od czasu do czasu mieszając.

2. Zdejmujemy sos z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy jest już zimny, wyjmujemy listek laurowy, a sos wlewamy do blendera, dodajemy 2 łyżki wody i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.

3. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju w woku , dodajemy rozgnieciony czosnek oraz posiekaną cebule i smażymy na średnim ogniu okolo 5 minut. Dodajemy piersi z kurczaka i smażymy na złoto, nastepnie wkładamy pokrojone papryki i smażymy okolo 3-4 minut.

4. Wlewamy uprzednio zmiksowany balti sos i doprowadzamy wszystko do wrzenia. Zmniejszamy na mały ogień i dusimy do momentu aż papryka będzie miękka. Serwujemy posypane swierza kolendra z indyjskim chlebem albo bagietka oraz greckim jogurtem.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin