Balti kurczak
Składniki
2 łyżki oleju,1 duża cebula (posiekana),2 ząbki czosnku (rozgniecione),2 duże czerwone papryki (pokrojone w kostkę),500 g piersi z kurczaka (pokrojonych w dużą kostkę),świeża kolendra do posypania.Balti sos:2 łyżki oleju,2 duże cebule (posiekane),2 ząbki czosnku,2,5 cm korzenia imbiru
,1 puszka pomidorów ,1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,1/2 łyżeczki kurkumy,1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,1/2 łyżeczki mielonej kolendry,1/4 łyżeczki chilli,1/4 łyżeczki mielonego kardamonu,1 listek laurowy,sol i pieprz do smaku
.
1. Zaczynamy od zrobienia balti sosu
. Do blendera wrzucamy czosnek i obrany ze skóry imbir oraz łyżeczke wody, miksujemy dokładnie wszystko na jednolita pastę. Na rozgrzany wok lub patelnie wlewamy 2 łyżki oleju dodajemy posiekane cebule oraz pastę z blendera, smażymy okolo 5 minut aż cebula zrobi się zlota. Wlewamy pomidory z puszki a następnie dodajemy paprykę, kurkumę, kmin, kolendrę, chilli, kardamon, listek laurowy oraz sol i pieprz do smaku. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie dusimy na małym ogniu okolo 20 minut ,od czasu do czasu mieszając.2. Zdejmujemy sos z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy jest już zimny, wyjmujemy listek laurowy, a sos wlewamy do blendera, dodajemy 2 łyżki wody i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.3. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju w woku , dodajemy rozgnieciony czosnek oraz posiekaną cebule i smażymy na średnim ogniu okolo 5 minut. Dodajemy piersi z kurczaka i smażymy na złoto, nastepnie wkładamy pokrojone papryki i smażymy okolo 3-4 minut.4. Wlewamy uprzednio zmiksowany balti sos i doprowadzamy wszystko do wrzenia. Zmniejszamy na mały ogień i dusimy do momentu aż papryka będzie miękka. Serwujemy posypane swierza kolendra z indyjskim chlebem albo bagietka oraz greckim jogurtem.
marzena898