Dorsz po grecku.docx

(58 KB) Pobierz

Dorsz po grecku

 

Składniki

1 kg filetu z dorsza (zamiast dorsza można użyć halibuta, karpia, pangi lub innej rybki)
25 g maki pszennej
sól do smaku
80 g oleju
20 g zielonej pietruszki

sos grecki:
225 g marchewki
75 g pietruszki
150 g selera
100 g cebuli
50 g oleju
100 g koncentratu pomidorowego
10 g musztardy
cukier, sól, papryka słodka sypka, ziele angielskie

, liść laurowy.

Przygotowanie sosu:
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać i zetrzeć na grubej

tarce, cebulę drobno posiekać.
http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=43048
Dusić warzywa na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, trochę wody, przyprawy. Dusimy do uzyskania miękkości. Pod koniec dodać musztardę.
http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=43050
Filety rybne wyporcjować (kroimy je na kawałki wg uznania), posolić, oprószyć mąką. Smażymy je na oleju. Usmażoną rybę układamy na półmisku i zalewamy sosem.
http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=43052
A tak wygląda danie.
http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=43054
Na koniec ozdabiamy zielona pietruszką. Podawać na gorąco lub zimno.

Sos można wykonać bez warzyw:
Usmażyć cebulkę, dodać pół na pół koncentrat pomidorowy i ketchup i rodzynki (bardzo ważne aby się tam znalazły). Sos dosmakować przyprawami ewentualnie wodą.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin