Biała kiełbasa w kapuście
... ... 1 kg kiszonej kapusty75 dag dobrej białej kiełbasy2-3 winne jabłka2 średnie cebule5-6 suszonych grzybówliść laurowyziele angielskie
sól,pieprz do smaku2-3 ząbki czosnku2 kostki rosołowe grzybowe2 łyżki tłuszczu do podsmażenia kiełbasy i cebuliszczypta majeranku
Grzyby umyć, namoczyć minimum na pół godziny w 1 szklance przegotowanej ,ciepłej wody. Następnie wyjąć, pokroić grzyby
w paseczki. Wodę zostawić.Kapustę pokroić dość drobno, przepłukać wodą. Jak wolimy niezbyt kwaśnąi bardziej delikatną - można zalać wodą,zagotować i odlać wodę. Ja nie odlewam.W wodzie pozostałej po moczeniu grzybów rozpuścić kostki rosołowe, wlać do kapusty, dodać pokrojone grzyby,czosnek roztarty z solą i przyprawy.Jabłka pokroić w ósemki, wrzucic do kapusty.Kapustę dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż będzie miękka.W razie potrzeby podlewamy w trakcie duszenia wodą żeby nie była zbyt sucha.Kiełbasę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i podsmażyć na rumiano z obustron. Wyjąć,ponacinać skośnie aby wypłynął sok.W tym czasie rozgrzać piekarnik.Do dość dużego naczynia żaroodpornego lub tzw. gęsiarki wykładamy kapustę,na wierzch dajemy kiełbasę. Posypujemy po wierzchu delikatnie majerankiemi pieczemy ok. pół godziny w dobrze nagrzanym piekarniku.Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kiełbasy (można ewentualnie uzupełnić łyżką masła) podsmażamy pokrojoną w dość grube
talarki cebulę.Przed podaniem cebulę układamy na kiełbasie.Podajemy z pieczywem.Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.Polecam i życzę smacznego !
marzena898