rep1 mikro.doc

(89 KB) Pobierz
1

Ile jest mikrobów w 1g jelita? 109 – 1011

Jaka bakteria jest odpowiedzialna za próchnicę? Streptococcus mutans

Co należy do drobnoustrojów? Wirusy właściwe, archebacterie, glony, grzyby

Nazwiska pierwszych mikrobiologów: Redi, , bakterie Needham, Spallanzam, Pasteur, Tyndall, Cohn

Kiedy trwał złoty wiek mikrobiologii? 1875 – 1918

Robert Koch – osiągnięcia: Zajmował się wąglikiem, stworzył postulaty, używał zestalonej surowicy i przekrojonego ziemniaka jako podłóż, opracował metody hodowania bakterii poza organizmem człowieka.

Postulaty Kocha

a) można stwierdzić obecność drobnoustroju w organizmie w każdym przypadku choroby

b) można wyizolować bakterie z zakażonego osobnika i uzyskać ich czystą kolonię

c) można wywołać objawy choroby po zakażeniu wrażliwego organizmu czystą kulturą

d) można ponownie wyizolować zarazek z tego zakażonego organizmu

Jaka bakteria wywołuje gruźlicę? Mycobacterium tuberculosis

Osiągnięcia Pasteura, Listera, Jennera, Fleminga, Jacoba i Monoda

Pasteur:

– odkrycie zjawiska fermentacji,

– pasteryzacja

– obalenie teorii samorództwa             

Lister:

– wprowadził odkażanie

– zmniejszył gorączkę popołogową

Jenner:

– zastosował pierwszą szczepionkę (wcierał strupy z ospy bydlęcej w skórę)

Fleming:

– odkrył penicylinę

Jacob i Monod:

– teoria regulacji syntezy białek

Co należy do archebakterii? metanogeny, halofile, ekstremalne termofile

Różnice między Eukariota i Prokariota

        - Mniejsze rybosomy (70S)

– Brak mitochondriów

– Brak choroplastów

– Brak jądra

– mniejsza średnica (0,3 – 2μm)

– inne chromosomy (1 do 4, ale zazwyczaj 1)

– specyficzne składniki ściany komórkowej

Rodzaje substancji zapasowych

– ziarna skrobi

– ziarna glikogenu

– polimery kw. β-hydroksymasłowego

– polimer fosforanowy (WOUTYNA)

– ziarna siarki

– wtręty białkowe

Co to

a)karboksyzony; pęcherzyki otoczone błoną białkową, zawierające enzym (rybuozo-1,5-difisfikarboksyalazę), umożliwiają wiązanie CO­2.

b) cysterny powietrzne: umożliwiają bakteriom wodnym zanurzanie się i wypływanie w zależności od iości powietrza

c) mezozom: uwypuklenia błony cytoplazmatycznej do wnętrza komórki, biorą udział w transporcie elektronów i protonów, są miejscem fosforylacji oksydacyjnej, biorą udział w podziale komórki i tworzeniu przetrwalnika

d) magnetozomy: mają właściwości magnetyczne, są odpowiedzialne za orientację bakterii wzdłuż pola magnetycznego

 

 

 

Budowa ściany bakterii G(-)

Składa się z cienkiej warstwy peptydoglikanu (mureiny) oraz błony zewnętrznej. Połączone są one wiązaniami kowalencyjnymi i jonowymi. Między błoną cytoplazmatyczną a błoną zewnętrzną znajduje się przestrzeń periplazmatyczna – to w niej znajduje się m.in. mureina.

Błona zewnętrzna wykazuje typową budowę dwuwarstwową. Cechuje się jednak znacznie mniejszą przepuszczalnością związków hydrofobowych niż błona cytoplazmatyczna. Wynika to z małej ilości lub w niektórych przypadkach – braku fosfolipidów w jej warstwie zewnętrznej. Zamiast nich znajduje się tam LPS (lipopolisacharyd), który składa się z:

lipidu A zbudowanego z difosforanu disacharydu glukozaminy połączonego z resztami kwasów tłuszczowych; po lizie komórki lipid ten zostaje uwolniony i odpowiada za działanie toksyczne na organizm zarażony (jest endotoksyną);

rdzenia wspólnego dla większości bakterii G(-)

antygenu O – swoistego łańcucha cukrowego zawierającego unikatową powtarzającą się jednostkę

W ścianie komórkowej znajdują się również białka pełniące różne funkcje. Mogą to być białka uczestniczące w transporcie (poryny) bądź strukturalne, lub wiążące.

Lipoproteiny odpowiadają za stabilizację błony zewnętrznej. Tkwią w części wewnętrznej błony zewnętrznej, a większa ich część znajduje się w periplazmie. Składnik białkowy lipoproteid połączony jest wiązaniami peptydowymi z resztami kwasu diaminopimelinowego łańcuchów bocznych PG.

 

Na czym polega barwienie bakterii metodą Grama?

Składa się z następujących etapów:

a) utrwalenie preparatu – zabicie bakterii + „przyklejenie” ich do szkiełka aby nie uległy zmyciu w trakcie barwienia

b) barwienie r-rem fioletu krystalicznego – wybarwiają się zarówno bakterie G(-), jak i G(+).

c) bejcowanie płynem Lugola – jod zawarty w roztworze tworzy kompleksy z fioletem krystalicznym, przez co barwa jest trwalsza.

d) odbarwianie alkoholem i acetonem – u bakterii G(-) warstwa mureiny jest cienka. Alkohol/aceton powiększa pory w mureinie, przez co staje się ona bardziej przepuszczalna i barwnik zostaje wymyty z wnętrza komórki. W bakteriach G(+) warstwa PG jest na tyle gruba, że barwnik nie zostaje wymyty mimo użycia alkoholu i acetonu.

e) dobarwianie przy pomocy fuksyny – bakterie G(-) barwią się na kolor czerwony, kontrastujący z niebieskim kolorem bakterii G(+).

 

Co stanie się po podziałaniu lizozymem, EDTA?

Substratem dla lizozymu są wiązania β-1,4-glikozydowe występujące w murenie. W wyniku działania lizozymu na komórkę bakterii G(+) powstaje protoplast. U bakterii G(-) występuje błona zewnętrzna – lizozym ma utrudniony dostęp do mureny i potrzebny jest dodatek EDTA – powoduje on dezintegrację błony zewnętrznej poprzez wiązanie jonów Ca2+, które stabilizują ją.

 

Co to jest protoplast i sferoplast.

Protoplast – pozostałość po działaniu lizozymem na bakterię G(+) - bakteria pozbawiona ściany komórkowej, w której zachowane zostają funkcje życiowe pod warunkiem odpowiedniego ciśnienia osmotycznego środowiska (izotoniczne lub hipertoniczne).

Sferoplast – jest to protoplast z pozostałościami ściany komórkowej.

 

Mechanizm działania penicyliny

Penicylina (jak inne leki β-laktamowe) jest inhibitorem syntezy ściany komórkowej:

a) związanie się penicyliny z receptorami komórki („białko wiążące penicylinę”, PBP) – zostaje zablokowana reakcja transpeptydacji (związanie się penicyliny z transpeptydazą, co uniemożliwia powstawanie mostka peptydowego) i zahamowana synteza peptydoglikanu

b) usunięcie lub unieczynnienie inhibitora enzymów autolitycznych w ścianie komórkowej – uczynnienie enzymu litycznego i liza, jeśli środowisko jest izotoniczne, a w środowisku wyraźnie hipertonicznym – powstaje protoplast lub sferoplast.

Penicylina działa na 3. etapie syntezy mureny (przenoszenie aminokwasów znajdujących się na dwucukrze związanym z mureiną na D-Ala)

 

Cykloseryna działa na etap I (dodawanie kolejnych aminokwasów)

Bacytracyna – na etap II (wiązanie z baktoprenolem)

Wankomycyna – na etap II

 

Bakterie bez ściany komórkowej

a) Mycoplasmy – zamiast ściany komórkowej posiadają sterole wbudowane w błonę cytoplazmatyczną – nie syntetyzują ich, lecz pobierają z organizmu żywiciela; są to pasożyty zwierząt i ludzi

b) Formy L – żyją w organizmie człowieka, utraciły zdolność do syntezy ściany całkowicie lub częściowo – mogą powstawać samorzutnie lub pod wpływem działania antybiotyków i są bardzo groźne dla zainfekowanego organizmu. Mogą przeżyć w chronionych częściach ustroju, a następnie rewertować do prawidłowej formy i powodować nawrót jawnego zakażenia. Niektóre formy L nie mają zdolności do rewersji. Potrzebne do przeżycia jest dla nich środowisko o odpowiedniej sile osmotycznej.

c) Archebacterie – osobna grupa bakterii, które nie posiadają peptydoglikanu. Zamiast niego posiadają:

–pseudomureinę, która zawiera kwas N-acetylotalozoaminouronowy zamiast NAM. NAG i ten kwas połączone są wiązaniem β-1,3-glikozydowym, przez co nie jest ona wrażliwa na działanie lizozymu

–warstwę S – białka pełnią funkcję błony

Co to są hopanoidy? Gdzie występują i po co?

Hopanoidy znajdują się w błonie cytoplazmatycznej archebakterii. Są to sterole wbudowane w błonę, które nadają jej wielką wytrzymałość (wytrzymują temp. do 100 st.C)

W normalnych lipidach występują wiązania estrowe, a tu eterowe między glikogenem a polimerem izoprenu. Jest to fytanyl. Dwa łańcuchy izomerów izoprenoidu (C40) tworzą bifytanyl. Zapewnia on dużą wytrzymałość.

 

Co to są otoczki? Z czego są zbudowane? Otoczki mogą mieć postać śluzu luźno związanego z powierzchnią komórki lub otoczki właściwej ściśle związanej z powierzchnią komórki. Są one wirulentne ponieważ utrudniają pracę układu odpornościowego człowieka. Najczęściej są zbudowane z cukrowców, ale też z polipeptydów lub np. kwasu hialuronowego. U Bacillus subtilis z form L-i D-glutaminianu.

 

Co to są endospory? Które bakterie je wytwarzają? Endospory to formy przetrwalnikowe bakterii. Mogą je wytwarzać niektóre ich gatunki w sytuacjach, gdy warunki środowiska ulegają pogorszeniu – umożliwia to przetrwanie w trudnych warunkach.

Położenie endospory jest cechą taksonomiczną!

Endospory zawierają bardzo małe ilości wody (ok.15% normalnej wartości), kwas dwupikolinowy wiążący jony Ca2+, czemu endospory zawdzięczają niezwykłą trwałość.

Przetrwalniki składają się z:

a)      rdzenia

b)      błony wewnętrznej

c)       ściany przetrwalnika

d)      kory

e)      błony zewnętrznej

f)        płaszcza

g)      egzosporium

Gatunki wytwarzające endospory:

Bacillus sp.

Clostridium sp.

Sporolactobacillus

Sporosarcina

Streptomyces

Coxiella brunetti

Cechy odróżniające endospory od komórek wegetatywnych:

Duża ilość Ca2+; sine załamywanie światła; bardzo mała aktywność enzymatyczna; b. mała ilość wody; małe wykorzystanie tlenu; duża odporność na temperaturę, promieniowanie i chemikalia; ciężko się barwią; odporne na lizozym; kwas dwupikolinowy.

 

Struktury „wystające” z komórki. Są to fimbrie i rzęski (flagella).

Fimbrie mogą być płciowe – czynnik wiruencji (komórki je posiadające to komórki męskie) lub adhezyjne służące do przyczepiania się do powierzchni

Rzęski służą do przemieszczania się. Składają się z długiego włókna, haka i pierścieni. Rosną „od końca” – odwrotnie niż włosy. U bakterii G(+) są dwa pierścieni: M w błonie cytoplazmatycznej i S w PG. U G(-) są cztery pierścienie: M w błonie cytoplazmatycznej, S w periplazmie, P w PG, L w błonie zewnętrznej.

Włókno rzęski zbudowane jest z flageliny. Jest puste w środku. Rzęskę wprawia w ruch obrót haka. Białka MOT powodują ruch rzęski - zgodnie z teorią chemiosmotyczną transport jonów H+ jest motorem ruchu rzęski. Białka Fli pozwalają zmienić kierunek obrotu.

Jeśli rzęska bakterii monotrichalnej porusza się w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara – porusza się do przodu. Jeśli zgodnie – to do tyłu.

Jeśli jest urzęsienie peritrichalne, ruch jest prostoliniowy, jeśli wszystkie rzęski kręcą się w jednym kierunku. Jak się bakteria zatrzyma, działa dyfuzja, która może ją obrócić. Bakteria porusza się ruchem segmentowym, a nie prostoliniowym

 

Wymień czynniki wirulencji: Śluzy, otoczki, fimbrie.

 

Co to jest chemotaksja? Jest to rozpoznanie czasowe – bakteria nie może „wyczuć” na odległość zmian stężenia substancji w środowisku. Przemieszcza się w danym kierunki, a receptory odbierają informacje na temat środowiska zewnętrznego. Na tej podstawie dobiera kierunek poruszania się.

 

Co to jest skotofobotaksja i fototaksja?

Skotofobotaksja – bakterie wybierają długość fali światła, którą mogą absorbować

Fototaksja – ruch w kierunku światła.

 

Jak dzielą się bakterie ze względu na zapotrzebowania pokarmowe?

Chemotrofy – czerpią energię z przemian chemicznych (utlenianie)

Fototrofy – czerpią energię ze światła

Rodzaj

Źródło energii

Źródło węgla

chemoautotrofy

przemiany chemiczne

CO2

chemoheterotrofy

związki organiczne

związki organiczne

litoheterotrofy

związki nieorganiczne

związki organiczne

fotoautotrofy

światło

CO2

fotoheterotrofy

światło

związki organiczne

 

Przykłady reakcji będących źródłem energii.

 

 

 

 

 

Dlaczego muł w Morzu Czarnym jest czarny?

Ponieważ bakterie beztlenowe produkują podczas oddychania beztlenowego siarkowodór, który reaguje z jonami żelaza z...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin