Wieprzowina w sosie czosnkowym.doc

(88 KB) Pobierz
Wieprzowina w sosie czosnkowym

Wieprzowina w sosie czosnkowym 

Przygotowanie: 25 minut

Oczekiwanie: 1 godzina

Duszenie: 10 minut

Gotowanie: 30 minut

Kaloryczność: 270 kcal/porcja


Składniki na 4 porcje
 

2 polędwiczki wieprzowe (ok. 60 dag)

 

 

cebula dymka

 

 

łyżka oliwy

 

 

1/2 szklanki jasnego piwa

 

 

łyżeczka mielonego kminku lub gorczycy

 

 

2 łyżki oleju

 

 

sól, pieprz ziołowy

 

 


Sos:

 

 

główka czosnku

 

 

szklanka bulionu z warzyw

 

 

1/2 szklanki śmietany

 

 

kawałek sera typu rokpol (ok. 2 dag)

 

 

łyżeczka soku z cytryny

 

 

po 1/2 łyżeczki tymianku, oregano i majeranku

 

 

sól, pieprz

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Cebulkę oczyścić, pokroić w kostkę, przecisnąć przez praskę, wrzucić do piwa, dodać oliwę, sól, pieprz, kminek lub gorczycę i wymieszać.

 

 

 

 

2.

Polędwiczki opłukać, osuszyć, pokroić w medaliony. Marynatą polać mięso, odstawić do lodówki na godzinę.

 

 

 

 

3.

Medaliony osączyć z marynaty (płyn zachować). Olej rozgrzać na patelni, obsmażyć na nim mięso. Przełożyć do rondla, podlać marynatą, przykryć i dusić 10 minut.

 

 

 

 

4.

Mięso wraz z sosem czosnkowym podawać z kopytkami, pyzami lub kaszą gryczaną.

 

 

 

 

5.

Przygotowanie sosu: bulion zagotować, zdjąć z ognia. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do bulionu. Śmietanę rozetrzeć z serem, sokiem, ziołami, szczyptą pieprzu i soli. Sos lekko podgrzać i podawać.

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin