GLIKOZYDY.docx

(430 KB) Pobierz

GLIKOZYDY







cukrowiec – forma

półacetalowa

(glikon)

cukry proste: pentozy, heksozy; 1,2 lub 3 cząsteczki

 

niecukrowiec

(aglikon)

 

grupa OH, NH2, SH

 

grupa OH przy C-1; grupa hydroksylowa półacetalowa

 

organizmy żywe (reakcje biochemiczne, enzymy)

synteza chemiczna (długotrwała, kosztowna, niska wydajność – 5-15%)

 



glikozyd + H2O

 



+



wiązanie

glikozydowe

 



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Podział glikozydów:

Ze względu na rodzaj pierwiastka chemicznego tworzącego wiązanie glikozydowe łączące półacetalową formę cukru z aglikonem:

I     O-glikozydy

II    C-glikozydy

III   N-glikozydy

IV   S-glikozydy

Ze względu na rodzaj aglikonu:

  1. glikozydy fenolowe
  2. glikozydy nitrylowe
  3. glikozydy izocyjanowe
  4. glikozydy antrachinonowe
  5. glikozydy saponinowe
  6. glikozydy irydoidowe
  7. glikozydy alkaloidowe
  8. glikozydy steroidowe       i inne

 

Inne kryterium podziału glikozydów:

Podział w zależności od ilości reszt cukrowych w cząsteczce:

- monoglikozydy (1 reszta cukrowa – monosacharyd)

- diglikozydy (2 reszty cukrowe – disacharyd)

- triglikozydy (3 reszty cukrowe – trisacharyd)

 

 

 

Nomenklatura glikozydów:

-          jest niejednorodna, na ogół stosuje się końcówkę -ozyd

-          odnośnie poszczególnych związków stosuje się nomenklaturę IUPAC

-          wg IUPAC należy stosować nazwę glikozyd ogólnie, połączenia glikozydowe cukru z cukrem określa się mianem holozydów, natomiast połączenia cukru z niecukrowcem – mianem heterozydów

 

Właściwości fizyko-chemiczne glikozydów

-                 ciała stałe, bardzo często krystaliczne

-                 rozpuszczają się dobrze w alkoholach, także w acetonie, octanie etylu, różna rozpuszczalność w wodzie

aglikony są rozpuszczalne w alkoholach a także chloroformie, eterach, octanie etylu

-                 wykazują czynność optyczną

-                 w wyniku kwasowej bądź enzymatycznej hydrolizy rozpadają się na cukier i aglikon

Znaczenie glikozydów dla roślin nie jest dokładnie wyjaśnione. Uważa się, że glikozydacja, prowadząc do zwiększenia polarności cząsteczki, może ułatwiać roślinom wydalenie toksycznych dla nich metabolitów w postaci lepiej rozpuszczalnych połączeń

O-glikozydy

 

-          wiązanie acetalowe wrażliwe na działanie rozcieńczonych kwasów i enzymów: α-glikozydaz i β-glikozydaz

-          najbardziej rozpowszechniona w przyrodzie grupa glikozydów (najczęściej spotykane są β-glikozydy, α-glikozydy występują rzadziej)

 

C-glikozydy

wiązanie C- glikozydowe (C→C)

 

-          wiązanie niepolarne

-          trwałe

-          słabo reaktywne

-          nie ulega hydrolizie kwasowej i enzymatycznej

-          ulega rozpadowi w wyniku ogrzewania z HJ, chlorkiem pirydyny

-          spotykane w świecie roślinnym rzadziej niż O-glikozydy

 

 

 

N-glikozydy

 

cukrowiec → HN-aglikon

 

-          rozpowszechnione w organizmach żywych

-          nukleozydy i nukleotydy zasad purynowych i pirymidynowych – kwasy DNA i RNA składniki jąder komórkowych komórek roślinnych i zwierzęcych

-          β-glikozydy bardzo rozpowszechnione

-          α-glikozydy rzadko spotykane (np. witamina B12)

-          w świecie roślinnym bardzo rzadko spotykane (oprócz DNA i RNA)

 

S-glikozydy

 

cukrowiec → HS-aglikon

 

-          tylko w niektórych rodzinach botanicznych

-          obecne w roślinach leczniczych

 

Glikozydy fenolowe

- połączenia rozpowszechnione w świecie roślinnym

- tylko niektóre cechują się działaniem farmakologicznym, a ich obecność  warunkuje właściwości lecznicze zawierających je roślin

Ze względu na budowę zawartych w nich glikozydów  fenolowych surowce dzielimy na:

          - arbutynowe

          - salicylowe

          - fenolokwasowe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin