Kiełbasa krakowska.pdf
(
59 KB
)
Pobierz
Kiełbasa krakowska
Kiełbasa krakowska
Składniki:
4 kg wieprzowiny od szynki, 1 kg chudej wołowiny,
10 dag soli, 10 g saletry, 10 g pieprzu, 3 ząbki czosnku,
5 g majeranku, 7 g ziela angielskiego, grube jelito.
Przygotowanie:
Połowę wołowiny przepuszczamy w maszynce z drobnym sitkiem. Resztę mięs kroimy w
kostkę o boku 2 cm. Wyrabiamy z solą, saletrą, czosnkiem roztartym z solą oraz przyprawami
utłuczonymi w moździerzu. Odstawiamy na 2 dni w chłodne miejsce. Napełniamy jelita,
nakłuwamy je. Formujemy pałki o długość 35-40 cm. Po osuszeniu (3-4 dni), wędzimy 3-4
dni zimnym dymem.
Plik z chomika:
Aniulajda
Inne pliki z tego folderu:
Ogólne zasady produkcji kiełbas niepodsuszanych.pdf
(342 KB)
OGÓLNE ZASADY PRODUKCJI KIEŁBAS SUSZONYCH I PODSUSZANYCH.pdf
(174 KB)
Kiełbasa piwna parzona lub pieczona podsuszana.txt
(3 KB)
Kiełbasa podhalańska parzona lub pieczona podsuszana.txt
(2 KB)
Kiełbasa swojska.txt
(0 KB)
Inne foldery tego chomika:
kuchnie regionalne#=
łakocie
mięso=#
PRZEPISY KULINARNE
przepisy=#
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin