Kumpiak 1.pdf
(
254 KB
)
Pobierz
349760591 UNPDF
Witam,
dotałemwpodarunkuynk14,5kgkociąiglonkiem
WiecpotanowiłemotawidwcałociiuydnapowietrunpjakKumiak,San Daniele lub Parma.
NatroncegłównejWDnalałemprepiynp
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=848,
a
leprepiyproeionalnetrochmnie
oołomiły
Wiec opisejakjatoucyniłem,naturalniedomowowoparciuoteprepiy
Przygotowanie:
Jakopierwemieryłemtemperaturwewnącynkiprykoci,byłaok3-5°Cwic
Synkadolodówkinakilkagodintak,żetemppadłado1°C,wtedyacąłemobróbka. Jako
pierwewyciąłemkodogonowąapotemkodmiednicytak,abyniekalecydgłówkitawu
Natpniedociąłemynknawyglądparmaokiejaleotawiająccałąkóremyląotym,żeby
póniejynkaaybkoniewyychała
Dookołapootałychkocirurkowychwypracowałenotrożniekanalikiażdotawukolana
Natpniemaowanie,wałkowanienawettrochkrwiwyło
Kanałynapełniłempekloola,którątarałemdokładniedopchadażdokolana
Synknatarłemdokładniepeklooląitrocholiwciłemwttnic
Synkaitrochgraławiecnowudolodówkiichłodenie
Nadrugidieojecerawałkowanie,pekloólwchłonłatonatarłemjecera
Natpnieprygotowałemdwiewanienkijednaprediurawiłemtak,abywyciekmiamógł
pływadDnopokryłemwartwą2cmolimorkiejgruboiarnitejnatejwartwieułożyłemynk
ciciemnadółidobreugniotłemanatpnienaypałem8kgtejamejoliTak,żeynkaotała
aypanaidobreugniotłemWanienkynkawtawiłemnawdrugawanienk,którałużyjako
biorniknaciecSynkawanienkamijużniepaowaładolodówkiitakwniołemwytkona
trych,gdietemperaturaiwahamiedy(0-6)°CPotygodniunabierałoijużjakie¾litrajano
cerwonejwodySynkwykopałemoli,wałkowałemimaowałemjakie½godinyinowudo
oli,teraciciemdogóry
Przepis
Wprepiiecapeklowaniato14dniDykutowałemnatentematenajomymionmidoradił,
abypeklowadwedługtakiejormuły,(którajetnibyprawdzona):
1dieoprokiloynki+7dnijettowumie21dnidlamojejynki14kilogramowejBojei
troch,żeynkabdiemożeałona,aledrugiejtronyctocytałemnatejuperlatywnej
tronie,żemikowenie,tyleoli,ilebdie potrebowało
Przepalanie
Wictojecebdiepopeklowaniuynkwycotkujeoli,prywiążeptle
Całenaciciwymarujedokładniebiałympiepremimiodem,amożeicojece
SkórewymarujepirytuemSynkabdieapakowanawerwet iprepalaławiącnatrychu(
na dworze +3 stopnie) lub w piwnicy (8-10°C)wależnociodpogody
Myl,eprepaladbdjakie5-6tygodni,całytyceoipołowlutego)wależnociodtratywagi
(powinnadotądtrącidjakie20%)
Gdytakbdietowtedyacne
Dojrzewanie
byynkajużtakybkoniewyychałatonamarujewytkienaciciamieankamąki,malcu,
oli,piepruZapakujewpapierwłokowyiabepiecewiatcepreciwrobatctwu
Niechewiichodbyrok
Czy coś przegapiłem???
pozdrawiam
Plik z chomika:
Aniulajda
Inne pliki z tego folderu:
OGÓLNE ZASADY PRODUKCJI WĘDLIN SUSZONYCH I PODSUSZANYCH.pdf
(174 KB)
Biała kiełbasa polska surowa.pdf
(71 KB)
Biała kiełbasa surowa.pdf
(57 KB)
Wędliny surowe dojrzewające - moje doświadczenia.pdf
(292 KB)
SZYNKA SUROWA Z KOŚCIĄ SUSZONA NA POWIETRZU TYPU SAN DANIELE-PARMA.pdf
(209 KB)
Inne foldery tego chomika:
Kiełbasy
kuchnie regionalne#=
łakocie
mięso=#
PRZEPISY KULINARNE
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin