Kiszenie kapusty.pdf

(149 KB) Pobierz
349808927 UNPDF
Podajpoóbkieniakaputytaryiwypróbowany
Dokienianajlepiejnadająikaputyodmianpónychiimowych
Możnakiidtakżekaputodmiancerwonych
DokieniaprenacamykaputupełniedojrałąbiałąogłowachwartychKaputazielona,
niewyronitaonikiejawartocicukru(odmianyletnie)dajekionkwkolorearymigorko-
cierpkim smaku.
Kaputprenaconądokienianajpierwpoddajemyleżakowaniuwciemnymichłodnymmiejcu
abywybielałaNatpniecycimygłówkiwierchnichbrudnychinadputychliciGłąbyponieważ
mająnajwikąwartododżywcąnależywykroidkaputyidrobnopoatkowadnożemlubna
szatkownicy mechanicznej.
KaputprenaconądokieniaatkujemynaatkownicymechanicnejlubelektrycnejGrubod
wiórówrodrobnionejkaputyniepowinnaprekracad2-4 mm.
Poatkowanąkaputwypujemyporcjamidobeckilubinnegopojemnegonacyniaidobre
ugniatamyalboubijamydrewnianymubijakiemażdomomentuwydieleniaiokuiuunicia
powietrza.
WcaieubijaniakaputydodajemyporcjamiólDodatekolidokaputyniepowinienbydwiky
niż15-25dkgna1kgurowcabytłonakaputaatracawójnaturalnymakinienadajeinp
naurówki
Do kiszonej kapusty możnadodadwedługupodobaokminkulicilaurowychkoprunaionjałowca
cebulniewielkailodpoatkowanychjabłekżurawinmarchwilubburaków
Wcaieubijaniakaputymożewydieladidużailodokuktórynależyladdooobnegonacynia
iprechowywaddocauakooceniaermentacjikaputywbecce
Poakooceniuermentacjiktórytrwaok10dnipoiomokuwbecceopadanależywicdodad
okuodlanegopopredniowtakiejilociabykaputabyłanimprykryta
Jeliilodokuokażeiniewytarcającanależydodadpregotowanejimnejwodyoolonejw
stosunku 1-2 dkg soli na 1 l wody.
SokabepiecakaputpreddotpempowietraDopływpowietradokionejkaputypryja
rowojowipleniktóranicykwamlekowyi powodujegniciekionkibykaputabyłaawe
pokrytaokiemnawierchubitejkionkinależypołożydliciekaputynatpnieakryddenkiem
(najlepiejdrewnianym)iobciążydjeciżarkiemowadedo15%ciżarukaputywłożonejdobecki
Bardzo ważnymcynnikiemwpływającymnajakodimakkionejkaputyjetprawidłowyprebieg
ermentacjiZaadnicyminieodownymwarunkiemprebieguprawidłowejermentacjijet
prechowywaniekaputywpocątkowymokreieermentacjiprekilkadniwpomieszczeniu o
temperaturze 18-22tCpotymokreiekaputnależyprenieddopomieceniaotemperature
8-10 st.C.
Pokilkudniachermentacji(ok3dni)należydjądkaputyciżarekdenkoiapomocąotro
akooconegokijaprebijadotworywkapuciewceluodprowadenianadmiarugaówiolejków
eterycnychnadającychgorkiipiekącymakkionejkapucie
Jeżeliermentacjaprebiegawbytnikiejtemperaturekaputakionabdiemiałapomaki
zapach surowizny. Kapusty takiej nie możnaprenacadnaurówkiaiinnewyrobybdąrównież
niesmaczne.
Nacyniaprednapełnieniemkaputąnależydobrewymydiwyparyd
Kapusta kiszona parzona:
Kaputakionaparonajetmacnaidelikatnamożebydtoowanajakododatekdourówek,
ałatekiinnychwyrobów
Kaputkionąparonąpryrądaiwpoóbnatpujący
Poatkowanąkaputwkładaidonacyniaipolewawrącąwodącałycamieającabyi
równomiernieparyłaPo3-4minutachwyjmujemykaputnaitoipoodąceniuwody
odpowiednimi porcjami z dodatkiem soli (2 dkg na 1 kg kapusty) i innymi dodatkami oraz
pryprawamiubijamywmałychbeckachlubkamiennychgarnkachKaputaparonakiiiybciej
Kaputakionaogórkamiicebulą
Do produkcjiprenacaimałetwardegłówkikaputyktórenależypokroidnadwiartkinatpnie
ułożydnablaeiapiecwpiekarnikuwtemp130-160 st.C.
Wytudonąkaputukładaiwnacyniupreypujeolą(2dkgna1kgkaputy)prekłada
kiszonymiogórkamiipokrojonąwplaterkibiałącebuląmożnadodadrównieżlidlaurowykilka
iarenpiepruikawałkicerwonejpaprykipokrojonejwpaki
KaputułożonąwnacyniachnależydodilnieubidabyokwytąpiłnapowierchniNawierch
kiszonkipołożyddrewnianedenkoiobciążyd
Nacyniekionkąumiecidwpomieceniuotemperature18-22 st.C. Po 6 dniach naczynie z
kionkąpreniedna3-8 dni do pomieszczenia o temperaturze 10-12 st.C.
Po 11-14dniachkionkanadajeidokonumpcji.
NadełałMaxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin