Kiszenie kapusty u AndrzejaK.pdf

(599 KB) Pobierz
349808890 UNPDF
Moje kiszenie kapusty.
K aputę kizę od wielu lat Kupuję 100 kg bo tyle ię mieci do beczki i w zaadzie wytarcza na cały
sezon czyli do nowej.
Składniki:
Na 100 kg kaputy daję
- marchew 2 kg
- jabłka zara reneta 2 kg
- ól kamienna nie jodowana 2 kg
- kminek około 5 dkg
349808890.006.png 349808890.007.png
Wykonanie
G łówki kaputy obieram z pierwzych lici i po tej operacji zatkuję drewnianym heblem do tego
przeznaczonym, zreztą jet to chyba zabytek bo pamięta jezcze dziadka mojego ojca
349808890.008.png 349808890.009.png
Pozatkowaną kaputę wkładam do beczki wartwami, przeypując warzywami i przyprawami,
no i ubijam specjalnym ubijakiem.
349808890.001.png 349808890.002.png
Staram ię tak ubijad, by na powierzchni kaputy pojawił ię ok, który zabezpiecza kaputę przed
zepsuciem. Tak ubitą kaputę przykrywam odpowiednimi deeczkami i obciążam jezcze dod porym
kamieniem.
Po dwóch tygodniach kaputa jet z grubza ukizona i przenozę ją do chłodnej piwniczki
W mieiącu kwietniu, reztę nie zjedzonej kaputy przekładam do łoików litrowych zakręcanych i tak
przechowuję w zaadzie przez całe lato, praktycznie do nowej Po tak długim okreie wygląda i
makuje wymienicie co pokazuje załączone zdjęcie
349808890.003.png 349808890.004.png
Zaznaczam że piwniczka jet chłodna i ciemna
Serdecznie pozdrawiam: AndrzejK
349808890.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin