Wina.docx

(14 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

Wina, ich podział i rodzaje, temperatura wina

Podział win ze względu na barwę i zawartość cukru. Prawidłowa temperatura serwowanego wina.

http://www.dobre-maniery.com/punkt.gifWina gronowe
1.Wina stołowe
2.Wina deserowe
3.Wina gronowe popularne
4.Wina gronowe markowe
5.Wina gronowe wzmocnione
6.Wina gronowe aromatyzowane
7.Wina gronowe musujące
8.Wina gronowe gazowane

http://www.dobre-maniery.com/punkt.gifWina gronowe – to napój alkoholowy średniej mocy otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej z rozgniecionych winogron – przy winach czerwonych, lub otrzymanych z soku winogron - przy winach białych i różowych. Wina te zawierają od 9 do 18% alkoholu.
Dzielą się na wina: zwykłe – ciche nie musujące, wzmocnione – zwane też winami gronowymi południowymi, aromatyczne – musujące i gazowane.
W zależności od barwy dzielą się na: białe, różowe, czerwone.
W zależności od zawartości cukru dzielą się na: stołowe, deserowe.
Wina stołowe dzielą się na: wina wytrawne zawierające od 0 do 10g cukru na 1l, półwytrawne zawierające od 10 do 30g cukru na 1l.
Wina deserowe dzielą się na: półsłodkie zawierające od 30 do 60g cukru na 1l, słodkie zawierające powyżej 60g cukru na 1l.

http://www.dobre-maniery.com/punkt.gifWina gronowe popularne dzielą się na dwie kategorie:
-najniższą, jako wina stołowe, bez podania na etykiecie obszaru (regionu pochodzenia danego kraju)
-wyższa kategoria win nie markowych jest gwarantowana wytyczonym regionem kraju, z którego wino pochodzi
W winach regionalnych nazwa i pochodzenie jest bezsporne, a jakość podwyższona.

http://www.dobre-maniery.com/punkt.gifWina gronowe markowe (gatunkowe) dzielą się na 2 kategorie jakościowe:
-wina wysokiej jakości, których proces uprawy wymienionej odmiany winorośli z określonych terenów, zbioru i produkcji jest urzędowo kontrolowane;
-wina najwyższej gwarantowanej jakości, pochodzące z obszaru o dokładnie wyznaczonych granicach, które deklarowane są na etykiecie określeniem odmiany winogron, regionu i kraju.

http://www.dobre-maniery.com/punkt.gifTemperatury serwowania win
1.Wina białe wytrawne typu brut serwujemy w temperaturze od 3 do 6°C.
2.Wina wytrawne typu extra dry serwujemy w temp. Od 4 do 6°C.
3.Wina wytrawne typu dry od 5 do 6°C.
4.Białe półwytrawne od 6 do 7°C.
5.Białe półsłodkie od 7 do 8°C.
6.Białe słodkie od 8 do 9°C.
7.Różowe od 6 do 10°C.
8.Czerwone od 8 do 10°C.
9.Wina białe dojrzałe wytrawne od 6 do 10°C.
10.Wina południowe wytrawne i półwytrawne od 10 do 12°C.
11.Wina południowe słodkie od 12 do 14°C.
12.Wina likierowe od 10 do 12°C.
13.Wina czerwone lekkie wytrawne od 14 do 16°C.
14.Wina czerwone ciężkie wytrawne od 16 do 18°C.
15Wina południowe słodkie od 14 do 16°C.
16.Wina różowe młode od 6 do 10°C.
17.Wina różowe dojrzałe od 10 do 12°C.

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin