Wina, ich podział i rodzaje, temperatura wina
Podział win ze względu na barwę i zawartość cukru. Prawidłowa temperatura serwowanego wina.
Wina gronowe1.Wina stołowe2.Wina deserowe3.Wina gronowe popularne4.Wina gronowe markowe5.Wina gronowe wzmocnione6.Wina gronowe aromatyzowane7.Wina gronowe musujące8.Wina gronowe gazowaneWina gronowe – to napój alkoholowy średniej mocy otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej z rozgniecionych winogron – przy winach czerwonych, lub otrzymanych z soku winogron - przy winach białych i różowych. Wina te zawierają od 9 do 18% alkoholu.Dzielą się na wina: zwykłe – ciche nie musujące, wzmocnione – zwane też winami gronowymi południowymi, aromatyczne – musujące i gazowane.W zależności od barwy dzielą się na: białe, różowe, czerwone.W zależności od zawartości cukru dzielą się na: stołowe, deserowe.Wina stołowe dzielą się na: wina wytrawne zawierające od 0 do 10g cukru na 1l, półwytrawne zawierające od 10 do 30g cukru na 1l.Wina deserowe dzielą się na: półsłodkie zawierające od 30 do 60g cukru na 1l, słodkie zawierające powyżej 60g cukru na 1l.Wina gronowe popularne dzielą się na dwie kategorie:-najniższą, jako wina stołowe, bez podania na etykiecie obszaru (regionu pochodzenia danego kraju)-wyższa kategoria win nie markowych jest gwarantowana wytyczonym regionem kraju, z którego wino pochodziW winach regionalnych nazwa i pochodzenie jest bezsporne, a jakość podwyższona.Wina gronowe markowe (gatunkowe) dzielą się na 2 kategorie jakościowe:-wina wysokiej jakości, których proces uprawy wymienionej odmiany winorośli z określonych terenów, zbioru i produkcji jest urzędowo kontrolowane;-wina najwyższej gwarantowanej jakości, pochodzące z obszaru o dokładnie wyznaczonych granicach, które deklarowane są na etykiecie określeniem odmiany winogron, regionu i kraju.Temperatury serwowania win1.Wina białe wytrawne typu brut serwujemy w temperaturze od 3 do 6°C.2.Wina wytrawne typu extra dry serwujemy w temp. Od 4 do 6°C.3.Wina wytrawne typu dry od 5 do 6°C.4.Białe półwytrawne od 6 do 7°C.5.Białe półsłodkie od 7 do 8°C.6.Białe słodkie od 8 do 9°C.7.Różowe od 6 do 10°C.8.Czerwone od 8 do 10°C.9.Wina białe dojrzałe wytrawne od 6 do 10°C.10.Wina południowe wytrawne i półwytrawne od 10 do 12°C.11.Wina południowe słodkie od 12 do 14°C.12.Wina likierowe od 10 do 12°C.13.Wina czerwone lekkie wytrawne od 14 do 16°C.14.Wina czerwone ciężkie wytrawne od 16 do 18°C.15Wina południowe słodkie od 14 do 16°C.16.Wina różowe młode od 6 do 10°C.17.Wina różowe dojrzałe od 10 do 12°C.
kwiatkonwali