Przykładowe pytania:
1. Budowa anatomiczna buraka, marchwi
2. 4 odmiany marchwi wczesnej
3. Wymienić korzeniowa te i jaka jest część jadalna (odp. Korzeń spichrzowy)
4. 2 odmiany pietruszki korzeniowej
5. 3 odmiany selera, marchwi i buraka przeznaczonego do przechowywania
6. Które z rzepowatych są jednoroczne, a które dwuletnie
7. 2 odmiany późne marchwi
8. Przeznaczenie pasternaka i skorzonery
9. Charakterystyka korzeniowych
10. 3 odm. marchwi, selera i buraka
11. 3 odm selera przeznaczonego na susz
12. Kształty buraka poznane na ćwiczeniach
13. Jakie warzywo korzeniowe lubisz najbardziej i dlaczego J?
Rośliny rzepowate pochodzą z rodziny KAPUSTOWATE BRASSICACEAE, zawierają dużo wit. C i wit. z grupy B, składniki mineralne – potas. Zawierają olejek gorczyczny, zawierającego siarkę, to on nadaje im charakterystyczny smak. Jednoroczne: rzodkiewka i letnie odmiany rzodkwi, Dwuletnie późne odmiany rzodkwi, rzepa i brukiew:
- rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) – najkrótszy okres wegetacji. Nadaje się do uprawy w gruncie – odmiany Malaga, Sopel Lodu, Szkarłatna z Białym Końcem, oraz do uprawy pod szkłem – odm. Carmen, Krakowianka, Opolanka, Warta. Wartość odżywcza – wit C, wit z gr. B (B1 i B2), sole mineralne żelaza, olejek gorczyczny. Budowa – skórka biała, jasnoróżowa, czerwona, fioletowa, miąższ – biały lub jasnoróżowy.
- rzodkiew (Raphanus sativus var. niger) – Wartość odżywcza: cukry, białka, sole mineralne (wapń, potas, magnez, fosfor, siarka). Olejek gorczyczny, który ma właściwości lecznicze – z odm Murzynka produkuje się lek Raphacholin stosowany w schorzeniach wątroby. Budowa – skórka – biała, różowa, czerwona, zielona, żółta, fioletowa; miąższ – biały. Odmiany letnie i wczesnojesienne – Agata; odm. letnie i jesienne – Murzynka.
- rzepa (Brassica rapa var. rapifera) wartość odżywcza: potas, wit C, β-karoten. Część jadalna – korzeń spichrzowy. Miąższ – biały, żółty. Uprawiana jako przedplon. Odm. letnia Śnieżna Kula, średnio późna Złota Kula, odm. Tokyo Cross F1 – słodki, soczysty, biały miąższ.
- brukiew (Brassica napus var. napobrassica) Wartość odżywcza: białka, węglowodany, wit C, wit z gr.B, sole mineralne wapnia, fosforu I żelaza. Skórka i miąższ biała lub żółta. Część jadalna – zgrubienie korzeniowe. Odm. średnio wczesna Wilhelmsburska, Jadalna odm. brukwi pastewnej Nadmorska
Rośliny korzeniowe – część jadalna korzeń spichrzowy, w którego powstaniu biorą udział część nadliścieniowa (epikotyl), podliścieniowa (hypokotyl). Uprawa z siewu wprost na pole. Wartość odżywcza: węglowodany, białka, tłuszcze, składniki mineralne (potas, fosfor, wapń). Właściwości lecznicze marchew, burak ćwikłowy i seler (obecność flawonowi)
- marchew (Daucus carota) [rodzina – selerowate Apiaceae] Wartość odżywcza: β-karoten, potas. Odm. wczesne inspektowe i wczesne polowe: Amsterdamska, Kalina F1, Karo F1. Odm. średnio późne: Afro, Broker, Jawa, Polka F1. Odm. późne (zimowe przechowanie): Fatima, Finezja, Dolanka, Koral.
- pietruszka korzeniowa (Petroselinum sativum) [rodzina – selerowate Apiaceae] Wartość odżywcza: białko, błonnik, potas, fosfor wit. C i E. Znaczenie – warzywo przyprawowe, zawiera olejek eteryczny (Apiol, mirystycynę i pinen). Odm. wczesne i średnio wczesne: Cukrowa, Orbis. Odm. średnio późne: Alba, Gazela, Kaśka. Odm. późne: Berlińska, Hamburska, Kinga.
- seler korzeniowy (Apium graweolens) [rodzina – selerowate Apiaceae] Wartość odżywcza: wit. C, wapń, żelazo, potas, fosfor, wapń, błonnik. Uprawa z rozsady. Odm. wczesne: Feniks, Talar. Odm. średnio wczesne: Edward, Makar. Odm. średnio późne: Albin, Gol
- pasternak (Pastinaca sativa) [rodzina – selerowate Apiaceae] Charakterystyczny smak nadają olejki lotne. Odm późna Półdługi Biały. Odm. średnio późna Fagot
- buraki ćwikłowe (Beta vulgaris) [rodzina – komosowate Chenopodiaceae] Wartość odżywcza: węglowodany (sacharoza), potas, żelazo. Właściwości antynowotworowe (dzięki obecności antocyjanów i flawonoidów Odm. wczesne Crosby, Egipski. Odm średnio wczesne: Czerwona Kula, Rywal. Odm. późne Chrobry, Karmazyn , Opolski.
- skorzonera – wartość odżywcza wit. C, cukry, białka, potas wapń, fosfor, magnez i żelazo. Odm Lange Jan.
- salsefia - wartość odżywcza: potas wapń, fosfor. Odm. Mamut (nadaje się do przechowywania)
stachulukasz