makowiec dla zapracowanych.doc

(1 KB) Pobierz

 

Ciasto

3 szklanki mąki

1 cukier waniliowy

5 jajek

1 margaryna Kasia 250 gram

1/4 szklanki cukru

zapach cytrynowy

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Masa makowa

1 puszka gotowej masy makowej

1 puszka brzoskwiń

zapach migdałowy lub cytrynowy

Beza

5 białek

1/4 szklanki cukru

1 budyń waniliowy             

Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na 2 części,jedną większą drugą trochę mniejszą.

Mniejszą lekko pod mrozić,wyłożyć blaszkę o wymiarach,40x25 cm,

papierem do pieczenia,palcami rozłożyć cienko ciasto.

Masę makową wymieszać z ulubionym zapachem,dodać odsączone na sitku, pokrojone brzoskwinie,dokładnie wymieszać.

Wyłożyć na ciasto,na to ubite białka z odrobiną soli,cukrem i budyniem.Zetrzeć pozostałe ciasto na tarce i posypać na bezę.

Piec w 180 ºC około 50 min.

Smacznego

Polecam bardzo smaczna odmiana makowca,dla zabieganych i nie tylko.

Osobiście nie lubię gotowej masy makowej,ale to ciasto mi smakuje:)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin