Ciasto
3 szklanki mąki
1 cukier waniliowy
5 jajek
1 margaryna Kasia 250 gram
1/4 szklanki cukru
zapach cytrynowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Masa makowa
1 puszka gotowej masy makowej
1 puszka brzoskwiń
zapach migdałowy lub cytrynowy
Beza
5 białek
1 budyń waniliowy
Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na 2 części,jedną większą drugą trochę mniejszą.
Mniejszą lekko pod mrozić,wyłożyć blaszkę o wymiarach,40x25 cm,
papierem do pieczenia,palcami rozłożyć cienko ciasto.
Masę makową wymieszać z ulubionym zapachem,dodać odsączone na sitku, pokrojone brzoskwinie,dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na ciasto,na to ubite białka z odrobiną soli,cukrem i budyniem.Zetrzeć pozostałe ciasto na tarce i posypać na bezę.
Piec w 180 ºC około 50 min.
Smacznego
Polecam bardzo smaczna odmiana makowca,dla zabieganych i nie tylko.
Osobiście nie lubię gotowej masy makowej,ale to ciasto mi smakuje:)
yasminka7