Grzebyki francuskie.pdf

(35 KB) Pobierz
59392459 UNPDF
Grzebyki francuskie
Składniki Przepis
mrożone ciasto francuskie
jajko
marmolada owocowa
cukier kryształ
Ciasto rozmrozić, rozłożyć płat na stole. Pociąć na
spore prostokąty. Każdy posmarować marmoladą,
zostawiając wolny brzeg. Składać wzdłuż dłuższego
końca. W miejscu sklejenia porobić niewielkie
nacięcia. Ciasteczka posmarować rozbełtanym
jajkiem i posypać cukrem.
Układać na blasze wyłożonej sreberkiem, nieco
odginając końce ciateczek, tak żeby poszczególne
ząbki były poodzielane.
Piec w mocno nagrzanym piekarniku - około 220-230
stopni aż ciasto uzyska charakterystyczne listki i
troszkę się zrumieni.
Uwaga:
Grzebyczki są bardzo smaczne zaraz po upieczeniu,
ale raczej nie nadaja się do dłuższego
przechowywania.
59392459.001.png 59392459.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin